<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

6 tips för hur ni behåller kandidaten i rekryteringsprocessen

Felaktiga förväntningar på den nya arbetsplatsen och rollen, nya plötsliga jobberbjudanden eller en skavande känsla under intervjutillfället. Det finns mycket som kan leda till att man förlorar en lovande kandidat under rekryteringsprocessen. Här ger vi några tips för hur du som rekryterare kan undvika detta.  

behall_kandidat_blogg

1. Var tydlig i jobbeskrivningen

Förstår kandidaten vad det är för jobb som hen söker så ökar chansen att de stannar kvar i processen. Beskriv så detaljerat som möjligt arbetsuppgifter kopplade till rollen för att minska risken för att kandidaten lämnar när hen upptäcker att rollen inte var exakt det som utlystes. 

2. Slarva inte med kommunikationen

När en kandidat är i färd med att börja på en ny arbetsplats är det vanligt att hen besöker verksamhetens sociala kanaler för att få en bild av kulturen och företaget. Så se till att hålla liv i ert employer brand genom att kontinuerligt uppdatera era sociala medier med relevant innehåll som gör att kandidaten behåller intresset och fortsätter vara känslomässigt engagerad i er organisation. 

3. Sätt igång med preboarding

Tiden från det att kontraktet har skrivits under till första dagen på nya arbetsplatsen kallas för preboarding. Att ge den nya medarbetaren chansen att kunna sätta sig in i arbetsuppgifter och organisationens kultur ens innan första arbetsdagen skapar snabbare en produktiv medarbetare, och det håller kandidatens fokus och intresse fäst på er verksamhet. Det tjänar ingenting till att sticka under stolen med att de där första veckorna innan första jobbdagen är en kritisk tid, då kandidaten ofta får andra jobberbjudanden. 

4. Strukturerade intervjuer

På samma sätt som att en kandidat gör sitt yttersta för att göra ett gott första intryck vid en arbetsintervju på ert företag, så behöver också ni vara förberedda och visa upp ert företag från den bästa sidan. Sätt igång intervjun i tid, se till att telefoner är avstängda, agera intresserat och ställ frågor som är relevanta för rollen. Titta gärna på vårt Talking Talent-avsnitt om kompetensbaserade intervjufrågor. Här kan ni se och höra kandidater berätta om märkliga frågor de fått under intervjuer och få tips på hur ni kan göra det bättre. 

5. Låt inte processen dra ut på tiden

Kandidater investerar ofta mycket känslor i en rekryteringsprocess och det behöver man som rekryterare respektera och visa uppskattning för. Skjut inte upp återkopplingen i onödan. För att ett nekande svar inte ska kännas för mycket som bortkastad tid för kandidaten behöver ni vara konkreta och ge relevant feedback som känns personaliserad. 

6. Använd ett ATS

Enligt en rapport från Talentboard får 47% av kandidater i rekryteringsprocesser vänta två månader (och ibland fler) på svar efter att ha skickat in en ansökan. Att använda ett rekryteringssystem gör att ni enklare får koll på alla era ansökningar, kandidater och rekryteringsprocesser vilket gör att ni har mycket svårare att missa guldkornen. I den här artikeln har vi skrivit mer om vikten av återkoppling och hur det sparar tid i rekryteringsprocessen. 

Läs också:

 

Publicerat 2020-01-16

Ämnen: rekryteringsprocess, rekryteringsverktyg, kandidatupplevelse

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla