<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hur undviker man att få dåligt rykte som företag?

Känner du någon som har en dålig upplevelse från en rekryteringsprocess? I så fall vet du kanske hur snabbt ryktet om en dålig upplevelse sprids. Ofta är det inte bara det som blev sagt eller upplevelsen som det pratas om utan även vilket företag det handlar om. I en rekryteringsprocess är det många fallgropar som kan leda till att kandidatupplevelsen blir dålig och bilden av blir lidande.

Hur undviker man att få dåligt rykte som företag?

Det finns många exempel på rekryteringsprocesser som inte gått rätt till. Det kan vara allt från dålig återkoppling, till att någon har fått ett erbjudande som inte matchar det som blev sagt under intervjun. Negativa kommentarer om familjeplanering, religion eller klädsel är också klassiska exempel på faktorer som leder till att upplevelsen blir dålig.

Men hur vet du att du själv, ert bemanningsföretag eller de rekryterande cheferna skapar en bra kandidatupplevelse och inte bidrar till en negativ bild av er som företag. Här kommer 3 faktorer som kan skapa dåligt rykte. 

1. Brist på information

Första steget i rätt riktning till att skapa en bra kandidatupplevelse är att skicka en bekräftelse på att ni har mottagit kandidatens ansökan. Tacka för ansökan och lägg till information om hur nästa steg i processen ser ut. Sker intervjuerna fortlöpande eller väntar ni till efter sista ansökningsdagen? Får kandidaten besked om de inte gått vidare?

Om ni tar emot stora volymer av ansökningar och vill göra urval innan en första fysisk intervju så är tester eller videointervjuer en perfekt metod. Kom ihåg att det är viktigt att se till att det finns information tillgänglig om varför metoderna används och hur resultaten kommer att användas.

 2. Ostrukturerade intervjuprocesser

Som vi nämnt tidigare: jobbintervjun är full av fallgropar. Informationen innan, under och efter intervjun kan vara avgörande för om kandidaten har fått en bra eller sämre upplevelse. Ofta hör kandidatupplevelsen ihop med hur samarbetet och kommunikationen ser ut mellan HR och den rekryterande chefen.

Saker att diskutera före rekryteringsprocessen sätts igång: 

Vilka steg ska ingå i rekryteringsprocessen? Screenar ni manuellt med urvalsfrågor eller videointervjuer? Hur ser urvalet ut efter första intervjun? Några roller kanske kräver arbetsprover medan i andra roller skulle ett personlighetstest passa bättre.

Ansvarsområden. Vem ansvarar för kandidatkommunikationen? Vem bokar in intervjuer och vem refuserar kandidater (och på vilket sätt refuserar ni)?

Förväntningar. Klargör vad som förväntas av varandra och vem som har ansvar för vad. Många gånger har chefer orealistiska tidsförväntningar på rekryteringsprocessen.

Om processen är tidskrävande, kommunikationen i intervjuprocessen ostrukturerad, och kandidaten i slutändan inte får jobbet, är risken stor att personen upplever rekryteringsprocessen som negativ.

Läs också: Hur optimerar man sin rekryteringsprocess?

 3. För höga krav på kandidaten utan att ge något tillbaka

Har ni en drömkandidat i tankarna? Ibland är det lätt att hänga upp sig på vissa kvalifikationer eller tankar kring kandidaten, vilket kan leda till att man utesluter många bra kandidater och i värsta fall aldrig hittar den rätta kandidaten. Ett exempel kan vara att man frågar ut kandidaten om motivation, bakgrund och färdigheter men inte tar hänsyn till frågor kandidaten eventuellt har. Kandidaten kanske inte känner till företaget eller inte ser er som en attraktiv arbetsgivare, och då blir det extra viktigt att rekryteringsprocessen väcker ett intresse. Att kandidaten ska imponera på er är givet i processen, men detsamma gäller även för er som företag. 

Värt att tänka på är att medan ni jobbar med flera olika kandidater i en rekryteringsprocess, så lägger varje enskild kandidat väldigt mycket av sin egen tid och energi på att lyckas - något man alltid ska ha i åtanke och komma ihåg att behandla alla kandidater med samma respekt. 

Tack för visat intresse. Vi har haft många kompetenta sökande och har nu valt att gå vidare med andra sökande i vår rekryteringsprocess. Vi önskar dig lycka till i framtiden!”

 Svårare än så är det inte, och ett mejl eller telefonsamtal kan göra stor skillnad.

Skapa en bra kandidatupplevelse och stärk ert employer brand

Vi har satt ihop en checklista med punkter om hur ni kan arbeta för att skapa bättre kandidatupplevelse. Med några enkla knep kan ni bli en attraktivare arbetsgivare som lockar de rätta kandidaterna!

Ladda ner: Checklista – kandidatupplevelsen

 

Publicerat 2019-02-06

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla