<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Inbound recruiting i fem steg

Inbound recruiting handlar om att attrahera och konvertera kandidater genom att vara så relevant och tilltalande som möjligt i sitt budskap. Men vad innebär det mer konkret och vad är egentligen skillnaden mellan inbound recruiting och employer branding? Det kan du läsa mer om här. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i själva tratt-tänket som är centralt när det kommer till inbound, och vilka steg som är viktiga att ha koll på!

Inbound recruiting i fem stegTratt för att illustrera processen

När man pratar om inbound marketing, vilket är var uttrycket inbound recruiting kommer ifrån, är tratten central. Att illustrera processen med en tratt gör det enkelt att se i vilka stadier kandidaten befinner sig i kandidatresan. Men självklart är det aldrig så linjärt i verkligheten. Det finns också en väsentlig skillnad mellan en marknad- och säljtratt och den för rekrytering. I rekrytering är målet (oftast) att hitta en kandidat medan för marknadsföring och försäljning är målet att få in så många kunder som möjligt.

Attrahera

Till skillnad från att sourca och kontakta potentiella kandidater handlar inbound recruiting om att vara en så pass attraktiv arbetsgivare (och kunna kommunicera detta!) att kandidaterna självmant kommer till er. Men är det verkligen så enkelt? För att vara intressanta måste ni:

  • Ha ett genuint employer brand som är väl förankrat i organisationen.
  • Kunna kommunicera detta till rätt personer i rätt kanaler.
  • Kommunicera på ett sätt som är relevant för de kandidater ni vill ska arbeta hos er.

 

Målgruppsanpassa

För att attrahera och vara relevanta för just de kandidater ni söker behöver ni känna er målgrupp. Här kan ni till exempel arbeta med kandidatpersonor som ett verktyg för att få en gemensam bild av vilken person som eftersöks. Exempel på en kandidatpersona kan vara en roll som säljare där egenskaper som social och utåtriktad är viktiga, samtidigt som det också är viktigt för företaget med personer som är flexibla och snabbt kan sätta sig in i nya situationer. När man bygger en kandidatpersona kan det vara smart att jämföra med en person som redan har rollen och gör ett bra jobb. På så vis vet du vad som krävs för att lyckas i rollen och på er arbetsplats. I arbetet med kandidatpersonor är det även viktigt att vara noga med att inte ta fram diskriminerande parametrar så som kön eller ålder, utan istället jobba utifrån egenskaper och kunskapsbehovet.  1

Konvertera

Men räcker det att bara attrahera och vara känd hos er kandidatmålgrupp? Nej, såklart vill ni också att de ska söka jobb hos er, det vill säga konvertera till en kandidat i ert system. Men det finns också andra sätt att konvertera intresserade personer från er målgrupp eftersom ni antagligen inte alltid har lediga jobb tillgängliga ute som intresserar alla. Då kan de istället exempelvis:

  • Prenumerera på en blogg där ni skriver om intressanta och branschrelevanta saker.
  • Anmäla sig till ett event – frukostseminarium eller lunch som ni anordnar
  • Prenumerera på uppdateringar när ni har lediga jobb

Möjligheterna är många om ni bara skapar tillräckligt intressant innehåll.

Skapa en kandidatbank

 Varför arbeta för att personer ur er kandidatmålgrupp ska attraheras och konvertera till er? Ju större kandidatbank ni bygger upp desto fler finns det att rekrytera från när ni har behov. Det positiva med att använda sig av en kandidatbank är att kandidaterna då redan känner till ert företag och kultur och är förhoppningsvis positiva till att arbeta hos er. Det underlättar även för HR i arbetet att sourca nya kandidater, då de redan är väl insatta i de egenskaper kandidaten har.

Anställ

Sista steget i tratten innebär att anställa en kandidat. Om ni har arbetat aktivt med de kandidater ni har i er tratt innebär det att den nyanställde redan känner till mycket om företaget, er kultur och har kanske till och med träffat flera medarbetare. Det gör onboardingen smidigare och ökar chanserna för att den nyanställda ska komma igång och trivas snabbare.

Mäta och utvärdera

Att mäta och utvärdera är alltid viktigt och med hjälp av tratten blir det tydligare var ni kan ta fram nyckeltal.

Exempelvis, under steget attrahera kan ni mäta trafik till er karriärsida eller andra sidor som ni vill locka er kandidatmålgrupp till. På steget konvertera kan ni mäta olika typer av konverteringar på de sidor, karriärsidan eller andra, där ni ger möjligheten att anmäla sig till olika saker eller söka ett jobb och i längden jämföra om någon konvertering ger fler och bättre kandidater än andra.

Det finns många olika steg och inbound recruiting kan kännas främmande till en början, men nyckeln till framgång är inte att börja med allt samtidigt. Börja till exempel med att skapa en kandidatpersona eller uppdatera er kandidatbank, då har ni kommit en bra bit på vägen.


Läs mer: 

- Attrahera rätt kandidater genom inbound recruitment
- Inbound Recruiting - vad, varför, hur och vad kan vi vinna på det?
- Vad innebär inbound recruiting och varför är det intressant för dig som jobbar med rekrytering? 

Publicerat 2019-05-28

Ämnen: inbound recruiting, Employer Branding, kandidatmålgrupp

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla