blog featured image
När ni ska välja rekryteringsverktyg är det viktigt att ni förstår vilka behov just er verksamhet har. Lär er vilka frågor som är viktiga att ställa inför ett köp, hur ni jämför rekryteringslösningar och varför det är viktigt att kartlägga licenskostnaden för olika paket.

Vad är ett rekryteringsverktyg?

Enkelt förklarat är ett rekryteringssystem, eller rekryteringsverktyg, ett mjukvaruverktyg som används av HR-professionella för att automatisera uppgifter som är kopplade till hela rekryteringsprocessens alla steg.

Grundläggande hjälper ett rekryteringsverktyg HR att centralisera data, automatisera processer och optimerar arbetet genom att föra statistik över processen.

Grundläggande frågor att ställa

Se till att detrekryteringsverktyg ni använder har alla de mest fundamentala delar som varje kvalitativt system ska innehålla.

Här listar vi några frågor ni bör ställa oberoende av vilka rekryteringsbehov ni har:

  • Är systemet enkelt att använda?
  • Kan vi växa tillsammans med systemet, är det skalbart?
  • Är systemet utvecklat för både kandidat och HR så väl som chefer, VD och andra som kan vara inblandade i era rekryteringar?
  • Hur tryggt och säkert är systemet?
  • Är det möjligt för oss att styra över användarroller på ett flexibelt sätt i systemet?
  • Finns det möjlighet att filtrera och sortera kandidater på ett bra sätt i systemet?
  • Är det möjligt att integrera rekryteringsverktyget med andra system?

 

Därför är det viktigt att kartlägga vilka funktioner som ingår i priset för de lösningar ni jämför och försöka värdera dem gentemot varandra.

Vad kostar ett rekryteringsverktyg?

Vad avgör egentligen kostnaden för ett rekryteringsverktyg? När du köper in ett rekryteringsverktyg betalar du en månads- eller årskostnad för att få använda verktyget en viss tid, vanligtvis ett eller två år. Denna kostnad kallas ofta licenskostnad. 

Priset för en rekryteringslösning, alltså licenskostnaden, avgörs av två saker: en grundkostnad och vilka funktioner som ingår. 

1) Grundkostnad för licensen

Grundkostnaden hänger ofta ihop med storleken på företaget som vill köpa in verktyget. Leverantören baserar priset på något av följande:

  • Antalet användare som ska ha tillgång till systemet
  • Hur många anställda ni är på företaget
  • Antalet rekryteringsprojekt som kan vara aktiva samtidigt
  • Beräknat antal rekryteringar under ett år

2) Paketpriset – kostnaden för funktioner

När du kollar på rekryteringsverktyg är det vanligt att ni får möjligheten att välja mellan olika ”paket”. Paketen är helt enkelt en utvald samling funktioner som ni får tillgång till. Fler, eller mer kraftfulla funktioner, gör att priset blir högre.

Exempel på att få fler funktioner är:

  • Mallar för att enkelt sätta upp en hel rekryteringsprocess
  • Flera karriärsidor (på olika språk eller för flera varumärken)
  • Få flera publiceringsbryggor på diverse annonskanaler

Exempel på mer kraftfulla funktioner är:

  • Automatisering av delar i rekryteringsprocessen
  • Integration med arbetspsykologiska tester
  • Diarieintegration och företrädesrätt

Tänk dig alltså att grundkostnaden i kombination med priset för paketet ger den totala licenskostnaden för ett verktyg.

Därför är det viktigt att kartlägga vilka funktioner som ingår i priset för de lösningar ni jämför och försöka värdera dem gentemot varandra.

Nyfiken på vad Talentechs rekryteringsverktyg har för funktioner? Klicka här för att komma vidare till våra paket och lösningar!

Att jämföra olika system och lösningar

Vid en första anblick kan det kan det se ut som att leverantörer tar olika mycket betalt för exakt samma lösning. Då kan det vara lockande att välja ett rekryteringsverktyg och ett paket som på papper ser ut att kosta minst. Men, eftersom leverantörerna inte alltid erbjuder likadana funktioner går det inte att jämföra dem rakt av enbart på licenskostnad.

Därför är det viktigt att kartlägga vilka funktioner som ingår i priset för de lösningar ni jämför och försöka värdera dem gentemot varandra.

Vill ni veta ännu fler saker som är bra att tänka på innan ni investerar i ett rekryteringssystem rekommenderar vi att ni läser vår guide Att tänka på vid köp av rekryteringssystem.

Ladda ner den via länken nedan!

Att tänka på vid köp av rekryteringssystem