<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Millennials vs GenZ: dags att välkomna nästa generation in på arbetsmarknaden

Länge har det pratats, i vissa lägen till och med tjatats, om Millennials och deras intåg på arbetsmarknaden. Minst lika vanligt är det att prata om kriget om talanger (som helt klart verkar hårdna för varje dag som går). Även om det kan kännas som ett ständigt pågående samtal så gjorde Millennials sitt intåg för länge sen men deras efterträdare, Generation Z, talas det än så länge inte så mycket om: vilka är de och vad kan du förvänta dig när det är dags för dem att börja arbeta?

Millennials eller Generation Z – nästa generation på arbetsmarknaden

Född med en smartphone i handen

Millennials definieras som personer födda mellan 80-talet och slutet av 90-talet och är den första generationen som växte upp med utvecklingen av internet. De är digitala (och förväntar sig att arbetsgivare också ska vara det), de är medvetna om sitt värde och tycker det är viktigt att bidra till en bättre värld – i alla fall om man ska tro en rad undersökningar. GenZ (födda i slutet av 90-talet till 2010) är mer eller mindre uppvuxna med en smarthphone i handen och har haft möjlighet att lära sig av föregående generations misstag i en allt mer digital värld. De föredrar sociala medier som är mer flyktiga, hanterar och konsumerar stora mängder information på kort tid men har också ett mer splittrat och kort fokus. 8 sekunder har du på dig att fånga GenZ intresse, sen har de svajpat vidare. 

GenZ i sociala medier 

Anvädning av sociala medier bland ungdomar

I vår artikel om hur svenskarna använder internet kan du läsa mer hur unga använder sociala medier och hur du kan använda dig av det i din rekrytering. Visste du till exempel att 96% av gymnasietjejerna idag använder Snapchat?

Praktik, studiebesök och möjlighet att träffa företagsrepresentanter

Enligt en rapport från Manpower prioriterar Millennials lön, trygghet och ledig tid när de ska söka jobb. De är mer benägna att söka sig vidare, inte beroende på att de inte gillar sin arbetsplats utan snarare på grund av viljan att utvecklas. GenZ är mer osäkra, i en undersökning gjord av Mentor visade det sig att de efterfrågar ett större stöd och mer information om arbetsmarknaden. I samma undersökning kom det också fram att de helst skulle vilja få bättre möjligheter att göra praktik, studiebesök samt träffa personer från företag som kan berätta om sina jobb.

Skapa en actionplan och bygg relationer med morgondagens talanger

GenZ kan tyckas vara unga och vi har knappt hunnit välkomna och anpassa oss till Millennials innan de nu är dags att, om inte flytta så i alla fall bredda, vårt fokus. GenZ är trots allt morgondagens talanger, de som ska ta över. GenZ har själva gett oss svaret om vad de behöver och efterfrågar: praktik, studiebesök och möten med företagsrepresentanter. Det är nu upp till oss att hjälpa att välkomna dem på bästa sätt!

Hur gör du och dina kollegor för att bygga en relation till GenZ, har ni en plan och kan ni möta dem i deras önskemål?

Relaterade artiklar:

Publicerat 2016-12-14

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla