<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mobilvänlig karriärsida

Det är inget nytt – vi fortsätter att bli allt mer uppkopplade. Mobiltelefoner har gått från att vara portabla telefoner till kraftfulla minidatorer som tillåter chatt, att surfa på nätet och använda appar. Smarttelefonerna har lett till en förändring i surfvanor, vilket i sin tur påverkar hur kandidater letar information och söker jobb. För företag som vill rekrytera på dagens digitala marknad är det viktigt att tänka på en mobilvänlig karriärsida som tillåter enkel ansökan via telefonen.

Mobilanpassad karriärsida för dagens smartphoneanvändare med krav på att kunna söka jobb via mobilen

Därför ska du ha en mobilvänlig karriärsida

Tidigare undersökningar har visat att en av de viktigaste kanalerna för både passiva kandidater och aktiva jobbsökare, är just företags karriärsida. Det är en källa för information om företagskultur, organisation och ger en uppfattning om hur det är att jobba på företaget. Det är helt enkelt ett sätt för kandidater att få en hum om arbetsplatsen är rätt för dem. I och med det är det också en självklarhet att kandidatsidan måste vara mobilanpassad.

Håller er karriärsida måttet?
Ladda ner en checklista för att inventera och förbättra er karriärsida.

Mobilanpassad design

En mobilanpassad design för karriärsidan innebär att sidan är besök- och användarvänlig i mobiltelefoner och en responsiv design innebär att sidan går att skala upp eller ner och att olika block på sidan automatiskt omorganiserar sig för att fungera oavsett skärmstorlek.  

Testa! Läser du den här artikeln via din dator kan du testa att ändra storleken på fönstret. När sidan blir smalare ser du att designen automatiskt ändras. Du behöver bara scrolla upp och ner för att se mer innehåll – precis som på en mobiltelefon. 

Ett annat sätt att ha en mobilanpassad sida är att ha två separat sajter för dator och för mobiltelefon. Sidan känner av vilken apparat besökaren använder sig av och väljer att av alternativen  

Exempel! Facebook ser olika ut om du besöker via en dator eller mobiltelefon. Surfar du via en dator och gör fönstret väldigt smalt måste du scrolla i sidleds för att se allt på sajten. Sidan är alltså inte responsiv i sin design. 

Enkel ansökningsprocess

Karriärsidan är inte bara en ren informationssida. Det är framförallt en plats där jobbsökare kan skicka in en ansökan eller intresseanmälan. Därför är det viktigt att inte bara tänka på att designen ska vara mobilanpassad; den ska även klara av mobilt jobbsökande. Att söka jobb genom mobilen sätter större press på att det ska gå snabbt och enkelt att ansöka – ju färre steg desto bättre. Det är exempelvis få som sitter och komponerar CV och personliga brev via telefonen, och ett långt formulär med krav på extra dokument leder till att kandidaten inte färdigställer sin ansökan. Rekrytera utan CV, skippa personligt brev eller be helt enkelt kvalificerade kandidater att komplettera med det som behövs i ett senare skede. 

  • Det ska vara tydligt var besökaren klickar för att ansöka. 
  • Minimera antalet steg som krävs för att skicka in ansökan.  
  • Gör det enkelt dela annonser via sociala medier eller e-post.

Besökarens upplevelse

Tänk på besöksupplevelsen när du lägger upp karriärsidan. Kandidater besöker karriärsidan för att få reda på mer om företag, atmosfär och lediga tjänster. Det är bra om sidan har ett tydligt flöde och presenterar information på ett logiskt sätt. Gör en avvägning mellan sådant ni gärna vill lyfta fram och att vara för omfattande för att en mobil besökare ska orka ta sig igenom allt.  

  • Dela upp text med hjälp av rubriker och styckesindelning. 
  • Säg det med få ord – det ska vara enkelt att få en översikt. 
  • Punktlistor är din vän för att presentera information överskådligt. 
  • Fungerar sidan i de flesta webbläsare samt för smarttelefon, dator och surfplatta? 

Tips! Ladda ner en checklista för karriärsidan – har ni vad som behövs?

Snygg karriärsida med responsiv design för mobilt jobbsökande

Det finns olika vägar till responsiv design för karriärsidan. En bra lösning är en karriärsida med koppling direkt till ett rekryteringsverktyg. Det underlättar hela resan från att lägga upp information om lediga tjänster till att snabbt och smidigt samla in ansökningar och börja rekrytera.  

Är du intresserad av att veta mer om smarta karriärsidor, mobilt jobbsökande eller rekryteringsverktyg? Kontakta oss, skicka ett e-post med dina frågor eller slå oss en signal. 

Mer på temat karriärsida och mobil rekrytering: 

Publicerat 2017-07-13

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla