blog featured image

Ska du åka på semester är det högst troligt att du genom omdömessajter som TripAdvisor kommer läsa vad andra personer tyckt om det hotell som du planerar att bo på eller de restauranger du vill äta på.

Att läsa betyg och recensioner är användbart för att få en bättre uppfattning av det du är intresserad av men att bli betygsatt kan kännas riktigt läskigt. Kan vi betygsätta en restaurang är det ju faktiskt inte konstigt att medarbetare också ska kunna ge omdömen sin arbetsplats.

Men hur ska egentligen HR förhålla sig till dessa omdömessidor och finns det något att göra för att påverka?

Medarbetarna får säga sitt


Glassdoor
är en så kallad omdömessajt som skapades redan 2008. Tanken är att ge befintliga och tidigare medarbetare en chans att anonymt ge ett omdöme om sina arbetsplatser och för kandidater att få en möjlighet att läsa mer om en arbetsplats som de är intresserade av.

Idag kan de presentera drygt 400 000 betygsatta företag världen över, och även om det främst är amerikanska företag återfinns också en rad svenska bolag. Glassdoor tillhandahåller även lönestatistik, möjlighet att posta lediga tjänster och för företag att ha egen sida där de med text och bild kan presentera sig själva som arbetsgiavre. Glassdoor delar också ut utmärkelser till företag för exemplevis bästa arbetsplats och bästa CEO – starka vapen i kampen om kandidaterna.

Careereye är den svenska motsvarigheten till Glassdoor men bygger på precis samma princip, de har från början riktat in sig på den svenska marknaden svenska marknaden men kommer på sikt att lansera sin tjänst även i Danmark och Norge. Careereye lanserades brett i Sverige i våras och har redan nu tusentals svenska bolag som registrerat en egen sida och över 20 000 omdömen och löneinformation.

Över 6 av 10 jobbsökare väljer att googla de arbetsplatser de är intresserade av och i det spelar omdömen en viktig roll.  Vare sig ni vill eller ej finns det idag en möjlighet för era nuvarande och tidigare medarbetare att via sidor som Glassdoor och Careereye betygsätta er organisation och det är tydligt att trenden att göra det pekar spikrakt uppåt.

Var med och påverka och stärka ert arbetsgivarvarumärke

Viktigt att komma ihåg när det kommer till sidor som Carreereye och Glassdoor är att de främst är till för att medarbetare ska kunna ha en dialog och tipsa varandra sinsemellan. Skillnaden är på så sätt stor mot andra sociala media kanaler där ni själva, i betydligt högre utsträckning, kan vara med och styra och bestämma vad som kommuniceras och vilket budskap som sänds ut. Även om det fortfarande är betydligt vanligare att betygsätta sin arbetsplats i USA syns en växande trend även i Norden. I grund och botten är det såklart upp till medarbetarna att ge ett omdöme men det finns också mycket som ni själva kan göra för att påverka den bild av er som potentiella kandidater får.

Det första ni bör göra är att skapa en egen företagssida på Careereye och Glassdoor. På så sätt får ni möjlighet att med bild och text påverka det intryck som kandidater får, dessutom kan ni också posta lediga tjänster, direkt få reda på när någon betygsatt er och viktigast av allt – möjlighet att kommentera de omdömen som ni har fått.

Be era medarbetare om hjälp 

Glassdoor exempel på omdömmen för employer branding

Omdömen och utmärkelser är utmärkt att använda i extern och intern kommunikation.

Våga uppmuntra medarbetarna att ge er ett betyg. Berätta att ni har en företagssida och hur de går tillväga för att betygssätta er. Det kan vara superläskigt men förhoppningsvis är de väldigt nöjda. En negativ recension bland många positiva är inget som ni behöver bli allt för oroliga över, även om ni självklart måste se om det finns något som kan förbättras. Är det många medarbetare som uttrycker ett missnöje är det dock väldigt viktigt att det når ledningen och att organisationen ser över vad som gör att medarbetarna inte är nöjda. Får ni ett bra betyg av era medarbetare är det något ni verkligen bör använda er av i er kommunikation, både internt och externt.

Bemöt dåliga omdömen och ta tillvara på kritik

Det är inget tvång att för er som företag bemöta ett bra omdöme, självklart kan det vara trevligt men det är inget som medarbetaren förväntar sig. De är inte där för att kommunicera med er utan med andra medarbetare/potentiella kandidater.

Att bemöta negativ kritik är desto viktigare, gå aldrig till angrepp även om ni känner att ni fått ett orättvist omdöme. Bemöt istället kritiken sakligt, förklara att ni tagit det till er och berätta vad ni gör för att arbeta med det. Lämna gärna en mailadress eller ett telefonnummer som den missnöjda medarbetaren kan använda för att prata mer om det. Viktigast av allt – kom ihåg att handling är starkare än ord, det räcker inte att bemöta negativa omdömen. Ni måste också vara beredda och villiga att agera.

Fler kandidater och nöjda medarbetare 

Genom att ha en strategi och själva arbeta aktivt med dessa sidor kan ni påverka bilden kandidater får och till och med få ännu fler att vilja arbeta hos er. Självklart kan ni aldrig stoppa en medarbetare från att ge er ett dåligt betyg men ni har all möjlighet i världen att agera och bemöta den. Den här typen av sidor är fortfarande relativt nya, framför allt för oss här i Norden, men de är här för att stanna och har ni inte redan ett konto är det hög tid att starta ett.

 

Ladda ner köpguide för rekrytering