<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Passiva kandidater kräver aktiva rekryterare

Passiva kandidater är kort sagt kandidater som är öppna för jobbförslag. De söker inte aktivt efter en ny tjänst, men kan lätt lockas att bli intresserade. Vi tar en titt på vad som kännetecknar passiva kandidater och hur du kan tänka kring kanalval för att nå ut till dem.

Bilden visar en man som sitter utomhus med en laptop i knät. Han sitter på marken framför en mur.

Skillnaderna mellan ointresserad, passivt intresserad och aktivt sökande

Ointresserade kandidater är nöjda där de är. Det är ofta inte värt att lägga tid på att försöka söka upp dem och locka till en annan tjänst. Du behöver lägga ner mer tid och möda än det är värt.

Aktiva kandidater är ute och letar jobb. De kanske sitter på ett företag de inte vill vara kvar på, eller vill hitta nästa steg i sina karriärer. Oavsett är det en målgrupp som du lätt fångar upp via jobbannonser och med information på karriärsidan och webben. 

Passiva kandidater söker inte jobb aktivt, men kan komma att skicka in en ansökan om rätt erbjudande dyker upp eller om de blir intresserade av en tjänst eller företag de hört om. För att nå till passiva kandidater krävs en taktik som går ut på att bygga långsiktiga relationer. De kanske inte nappar direkt när de hör om en ny tjänst de kan söka, men många hittar fram vid senare ansökningstillfällen. 

En mediemix krävs för passiva kandidater

Det du gör för att nå ut till passiva kandidater gynnar även din kommunikation med aktivt sökande. Därför går det bra med en mix av olika kanaler och medier för att nå ut.

Det finns tre typer av kontaktytor: egna, köpta och förtjänade.

  1. Egna kanaler är kontaktytor som ligger er närmast och som vanligtvis ägs och kontrolleras av företaget. Exempelvis företagets webbsida, LinkedIn-sida och karriärsida. Här hämtar passiva kandidater information när de är nyfikna på att läsa på mer om er.

  2. Köpta kanaler är kontaktytor som kostar, såsom jobbannonsering och medverkan på mässor. Perfekt för aktiva kandidater, men ofta inte det första stoppet för passiva kandidater.

  3. Förtjänade kanaler är då andra sprider information om er utan kostnad, då medarbetare rekommenderar jobb i sitt nätverk eller när företaget omskrivs i medier.

Fler tips i guide

Nyfiken på fler sätt att nå passiva kandidater på? Vi har satt ihop en överskådlig guide med tillhörande checklista. Med den i handen kan du enkelt inventera vilka kanaler ni använder idag för att nå olika målgrupper, samt utvärdera vilka fler möjligheter som finns för att nå ut till fler kandidater.

Ladda ner: Guide för att rekrytera passiva kandidater

Publicerat 2018-07-10

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla