<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Recruitment Operations är mer än ett buzzword – så fungerar det

Ett allt vanligare ord inom rekryteringssammanhang är Recruitment Operations, eller RecOps, som det också kallas. Enkelt förklarat handlar det om att effektivisera rekryteringsprocessen med en kombination av strategi, teknologi och data. Nu tar vi en närmare titt på hur detta kan optimera arbetet med rekrytering. 

rec_ops_blogg-1

Inom IT har uttrycket DevOps funnits en längre tid och inom försäljning uttrycket SalesOpsNu har rekryteringen fått en motsvarighet i Recruitment Operations som enkelt beskrivet är ett strategiarbete som handlar om att optimera, förbättra och effektivisera rekryteringsprocesserna. Ofta har den som är ansvarig för RecOps på arbetsplatsen en stöttande funktion för den rekryterande chefen eller liknande. Genom att definiera och syna varje del i rekryteringsprocessen identifierar man vilka delar som har utvecklingspotential – från att man lägger ut en platsannons till att man schemalägger intervjuer, gallrar kandidater och till slut ger utvalda kandidater erbjudande.  

För att bättre förstå uttrycket kan man dela upp arbetet med Recruitment Operations i fyra steg:  

1. Data 

Det absolut viktigaste för en Recruitment Operations Manager att ha koll på är data och analys. Det handlar om att undersöka hur mycket verksamheten får tillbaka för den tid och de pengar som investeras i rekryteringen – och sedan dra slutsatser kring hur dessa punkter kan förbättras. Ett par vanliga KPI:er är cost-per-hire och time-to-hireVill du veta mer om detta kan du läsa det inlägg vi har skrivit om fyra KPI:er som det är bra att ha koll på. Att ha rätt nyckeltal är viktigt för att kunna säkerställa en positiv kandidatupplevelse, för att nå ut till rätt kandidater och för att skapa en effektiv rekryteringsprocess. 

2. Verktyg & system 

Digitaliseringen går på högvarv och det erbjuds ständigt nya verktyg för att nå ut till de bästa kandidaterna. För att hänga med i utvecklingen behöver den som arbetar med RecOps ha koll på vilka verktyg som erbjuds på marknaden. Det handlar om verktyg och system som förbättrar och optimerar allt ifrån rekrytering och onboarding till employer branding och kontraktskrivande. En medarbetare som arbetar med RecOps har ofta kontakt med säljare, byråer och tredjepartsleverantörer för att hitta de erbjudanden som passar bäst för just deras verksamhet.  

3. Affärsutveckling

Det handlar om att ha ett holistiskt förhållningssätt till verksamhetens rekryteringsarbete. Givetvis kan arbetet med RecOps utformas på helt olika sätt beroende på vad det är för behov som behöver tillgodoses. Inte sällan kan det innebära att utgöra ett stöd för rekryterande chef genom att ha koll på budget och att vara en spindel i nätet mellan HR, ekonomi, IT och utvecklare.  

4. Strategi

Det är av högsta grad viktigt att förstå aktuella marknadstrender, marknadens förutsättningar och det egna företagets affärsmål för att sätta upp en effektiv rekryteringsstrategi. För att leverera en kvalitativ kandidatupplevelse behöver en Recruitment Operations Manager skapa, utveckla och driva framåt en strategi för rekryteringsprocessen. Det är inte ovanligt att global skalbarhet finns med i åtanke eftersom det ofta ligger inom ramarna för en verksamhets målbild. 

När arbetet med RecOps fungerar som det ska generar det en bättre kandidatupplevelse genom att det förenklar och förbättrar strukturen genom hela rekryteringsprocessen.  
 
Givetvis är det mycket enklare att genomföra en kvalitativ rekryteringsprocess med hjälp av ett rekryteringsverktyg som genom automatisering tar fram den centrala data som möjliggör optimering av arbetet. Det blir också enklare att jobba med inbound recruitment där ni engagerar de människor ni redan har i er databas - ett arbetssätt som ökar i värde allt mer, inte minst när GDPR och integritetsfrågor förändrar alla verksamheters arbetssätt.  

Nyligen hade vi finbesök Carin Ewald i Talent Acquisition Vloggen, som är expert på just Recruitment Operations. Här kan du se avsnittet där hon berättar mer om RecOps! 
 

Läs också:

 

Publicerat 2020-02-25

Ämnen: ReachMee, rekryteringsprocess, Recruitment Operations

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla