<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Referral recruiting – nyckeln till snabb och träffsäker rekrytering?

Chefer och ledare i all ära, men alla vet att de som gör arbetsplatsen till vad den är, det är medarbetarna. Det är utgångspunkten för referral recruiting. Genom att tipsa om passande kandidater för aktuella tjänster får medarbetarna själva vara med och bidra i rekryteringsprocessen. Tipsaren bakom en lyckad rekrytering får därefter en belöning, ibland i form av pengar, och ibland räcker det med hyllningar för att engagera medarbetarna i processen.

Boris Nordenström är grundare på GreatPeople, företaget som har byggt hela sin affärsidé kring just referral recruiting. Som verktyg för en lyckad tipsrekrytering, som är det närmsta begreppet på svenska, använder sig GreatPeople av en egenutvecklad plattform där arbetsgivare på ett smidigt sätt kan effektivisera rekryteringsprocessen genom tips från sina anställda. Att jaga kompetenser och talanger i befintliga nätverk är såklart inget nytt, menar Boris. Vad som är nytt och unikt med begreppet referral recruiting är processerna och strategierna för hur man gör det.

 - Nästan alla jag har träffat har rekryterat sina bästa medarbetare genom befintliga kontakter, de allra flesta rekryteras så idag. Det är däremot långt ifrån alla företag som har en tydlig process för hur rekrytering via tips ska ske, det är där vi kommer in i bilden, berättar Boris.

Referral recruiting – nyckeln till snabb och träffsäker rekrytering?

Bättre matchning med referral recruiting

Referrals gör inte bara rekryteringsprocessen mer effektiv, matchningen mellan arbetsgivare och kandidater får också högre träffsäkerhet. Med en bättre match är sannolikheten större att den nyrekryterade stannar på arbetsplatsen längre.

En av de största frustrationerna för en rekryterare är att sitta med många kandidater som inte passar in på jobbet. Det resultatet får du ofta när du lägger ut en platsannons – jättemånga ansökningar, men få som passar in på kravspecifikationen. Vissa hävdar att många ansökningar är ett mått på en bra annons och process, jag menar att det är tvärtom. Referrals leder till färre men bättre kandidater, som i sin tur resulterar i långsiktiga relationer, förklarar Boris.

Utmaningar med referrals

Ju större arbetsplats, desto fler medarbetare som kan tipsa om kandidater. En liten arbetsplats däremot, måste kanske använda sig av ett externt nätverk för att få in tillräckligt många och nya leads.

Att arbetsplatser riskerar att bli homogena är en vanlig kritik mot referral recruiting. Boris menar att den risken finns, men att den kan minimeras om arbetet görs på rätt sätt. Referrals bör vara en del av rekryteringsprocessen, men inte hela. Komplettera med ett verktyg för mer traditionell rekrytering.

En god tanke är att börja med referrals för att sedan ta rekryteringen vidare i en process där alla kandidater utvärderas utifrån samma förutsättningar. Det är precis som efter första urvalet i all rekrytering, med den lilla skillnaden att ni förmodligen hittar rätt direkt den här gången, avslutar Boris.

Boris bästa tips till dig som funderar på att börja använda referral recruiting:
  1. Fokusera på tipsaren

För att referral recruiting ska fungera måste den anställda, själva tipsaren, stå i fokus. Satsa på korta och kärnfulla tipsannonser i appen GreatPeople istället för platsannonser i fel forum, och ge era medarbetare konkreta råd för hur de ska tänka och agera i sitt tipsande. Då snävar ni till urvalet ytterligare.

  1. Testa er fram

Börja inte med att ta fram ett utförligt koncept för hur ni ska jobba med referrals, testa er fram först. Börja med en enkel tävling med två eller tre jobb, för att se vad ni får för resultat och vad de anställda tycker om det.

  1. Välj belöning efter bolag

Vissa av GreatPeoples kunder erbjuder en monetär belöning till den som tipsat om kandidaten som slutligen anställs. Men många bolag behöver inte det. Det finns flera exempel på arbetsgivare med starka kulturer där det räcker med att tipsaren uppmärksammas via exempelvis ett mailutskick för att skapa motivation till att tipsa. Erkännandet för att ha gjort något bra för sin arbetsgivare i kombination med att ha hjälpt någon du känner till ett bra jobb är ofta belöning nog. En tipspeng är då mer grädde på moset.

  1. Följ upp resultatet

En väldigt tacksam aspekt när du och ditt företag använder er av ett verktyg för referrals är att resultaten blir mätbara. Utvärdera vilka och hur många som tipsar, och håll koll på vilka tips som ger bäst utdelning.

GreatPeople som Boris har varit med och grundat hjälper bolag att snabbt och enkelt komma igång med referrals. Ett första steg är vanligtvis att köra en pilot med full support från riktiga referral-nördar. Låter det intressant? Kontakta Boris och hans kollegor eller läs mer på greatpeopleapp.com.

Publicerat 2018-09-20

Ämnen: greatpeopleapp, Referral recruiting

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla