<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekrytera rätt är lätt, eller?

Rekryteringsutmaningar och problem – lösningar för dig som rekryterar!

Rekryteringsutmaningar för HR-proffs och vad man faktiskt kan göra för att ta sig förbi dem!

Anställa snabbt, men också rätt

Det numera ökända kriget om talangerna fortsätter, men inte nog med det, många HR-proffs brottas idag med utmaningen att på så kort tid som möjligt hitta rätt person till rätt position. Ofta handlar det dessutom om ett flertal positioner som skall fyllas parallellt – detta då tillväxttakten inom en rad olika branscher idag är blixtsnabb. Att hitta rätt person är en tuff uppgift i sig, men att dessutom kunna agera snabbt när du väl hittat rätt gör det till en extra stor utmaning.

Lösning: En mycket viktig pusselbit för att lyckas med detta är att börja med att se över de system du använder. Ett verktyg är ju tillför att hjälpa dig och inte skapa onödigt extraarbete, det ska kunna stötta med för er anpassade processer och färdiga mallar. Men se också till att systemet är så enkelt som möjligt att använda för samtliga personer involverade i rekryteringsprocessen. Vilka ska egentligen vara med och ta beslut och hur ska besluten tas för att ni ska kunna hålla tempo i rekryteringsprocessen? Väldigt viktigt är också att systemet är enkelt att använda även för t.ex. sällan rekryterande chefer och möjliggör agila beslutsvägar.

Rekryterande chefer – samarbete i rekryteringarna

Flertalet undersökningar visar att ett gott samarbete mellan HR och chefer är otroligt viktigt för hur utfallet i rekryteringen skall bli. Men att få chefer att rekrytera, eller bara vara en del i rekryteringen är inte alltid så lätt. Det är allt som oftast tidsbrist, snarare än ovilja, som ställer till det då förutsättningarna för att sätta sig in i detaljerna kring rekryteringarna helt enkelt inte hinns med. Problemet är bara att cheferna är en viktig del av rekryteringen, både i själva genomförandet och för att kunna ta rätt beslut.

Lösning: Gör det så enkelt som möjligt, vägen framåt finner ni genom hitta en lösning för hur ni underlättar samarbetet mellan HR och beslutsfattare. Precis som att risken att tappa en kandidat ökar ju fler steg som finns för att skicka in en ansökan, ökar också risken att ni tappar era chefer ju mer komplicerad rekryteringsprocessen är. Se till att ha ett system som gör så mycket som möjligt av arbetet åt er så chefen kan fokusera på de delar av rekryteringsprocessen som hen verkligen behöver vara involverad i. 

Ladda ner vår guide för effektivare kommunikation mellan rekryterare och rekryterande chefer.

Du vet väl att: ReachMees Candidate Display är en en av de funktioner som är specifikt framtagen för att underlätta och öka samarbetet i rekryteringarna. Med den kan du som ansvarig för rekryteringen enkelt bjuda in andra beslutsfattare, VD eller externa granskare och sakkunniga att med ett par knapptryck ta del av, och ge feedback på en kandidat. I ReachMee finns även stöd för kompetensbaserad rekrytering och strukturerade intervjuguider. Allt för att göra så mycket av arbetet som möjligt åt er och öka det interna engagemanget i era rekryteringar.

Kommunikationen till kandidaterna

Att säkerställa ett gott bemötande mot kandidaten är otroligt viktigt, inte minst med tanke på ert eget arbetsgivarvarumärke. Även om en kandidat inte är intressant för en specifik positionen är korrekt återkopplingen alltid lika viktig. Bra kommunikation ökar chansen för att kandidaten ska förknippa er med positiva värden även om hen inte har fått jobbet. Bristfällig eller till och med utebliven återkoppling riskerar att ge er oförtjänt dåligt rykte ­– och rykten sprider sig snabbt.

Lösning: Automatisera mera! Ett bra rekryteringssystem hjälper er med återkoppling, både att den sker, men även snabbt och personligt så att kandidaten slipper vänta i onödan. Ni riskerar därmed inte att tappa intressanta kandidater på grund av att det tar för lång tid.

Om ni dessutom använder screeningtester och urvalsfrågor i er rekrytering kan dessa också automatiseras för att kvalificera era kandidater vidare i processen, detta gör att intresserade kandidater får en snabb återkoppling och får ett engagerat bemötande ifrån er samtidigt som ni sparar både tid och arbete.

Du vet väl att: Funktioner som ReachMees Event Engine som sköter mycket av återkopplingen och hanteringen av kandidater åt er. På så sätt slipper ni oroa er för att missa någon, det blir en kvalitetssäkring samtidigt som ni sparar mycket värdefull tid.

Orimliga kunskapskrav på kandidaterna

Ibland kan det nog upplevas som att det finns önskemål på HR att hitta kandidater som endast återfinns i fantasin. För helt ärligt, alla vet väl att fjäderlätta sumobrottare inte existerar? Dessa krav kan komma från alla olika håll och ställa till en hel del problem i rekryteringen, ibland kan det till och med omöjliggöra att hitta rätt person till rätt plats.

Orimliga krav beror många gånger på att man inte tagit sig tid att inventera vilka kompetenser man faktiskt söker eller skapat en kravprofil utifrån den roll som ska tillsättas. Vilka kompetenser, erfarenheter och egenskaper är skallkrav för rollen? Och vilka är meriterande eller något den anställde lär sig, väl på plats? När ni vet detta kan ni fokusera på att hitta talangerna som uppfyller rätt krav. Kanske hittar du då oväntade talanger ni först inte hade tagit i åtanke.

Lösning: Självklart är det en dröm att hitta den där perfekt kandidaten, den ”fjäderlätta sumobrottaren”. Men istället för att fastna i fantasikandidaten, definiera och hitta de riktigt talangfulla kandidaterna. En talangfull person kan alltid lära sig mer, så fundera över som de kunskapskrav som viktiga och realistiska för positionen. Kom ihåg att utgå från er behovsanalys och kravspecifikation för att undvika att hamna i orimliga och onödiga krav.

Du vet väl att: I ReachMee finns det en modul för kompetensbaserad rekrytering där du utifrån önskat kompetensramverk (CEB/SHL, Cut-e eller Malin Lindelöw) kan skapa kravprofiler, använda strukturerade intervjuguider och utvärderingsmatriser.

Svårt att få ”rätt” kandidater att ansöka

Ni kanske har upplevt det där med att det kommer in en rad ansökningar men ingen är riktigt rätt, eller så är de kandidater som ansöker alldeles för lika varandra. Att få en bra bredd i ansökningarna är inte lätt och för vissa branscher märks det ännu tydligare. Ta till exempel teknologibranschen som ett exempel, här om dagen kom vi i kontakt med en rekryterare som rev sitt hår över att han väldigt sällan fick ansökningar från kvinnliga kandidater. Självklart brottas just den branschen med utmaningen att merparten är män, men vad kan man egentligen göra för att optimera sina chanser?

Lösning: En del i detta är att göra en målgruppsanalys. Vilka är egentligen personerna i den målgrupp ni främst vill nå och hur kan ni utforma er annons så just de personerna finner den intressant? Vidare kommer både språk, tonalitet och design spela en mycket viktig roll för att attrahera just din utvalda målgrupp. Viktigt är också att se till så att ni når ut till kandidaten i rätt kanaler, alltså de kanaler där er målgrupp befinner sig. Ert rekryteringssystem bör dessutom göra det enkelt för er att nå ut i de kanalerna som ni behöver synas samtidigt som ni på ett enkelt och effektivt sätt kan administrera och publicera era annonser. På så sätt säkerställer ni att ni syns där ni behöver samtidigt som ni slipper lägga onödigt mycket tid på administration av annonserna.

Du vet väl att: I ReachMee kan du skapa och sedan publicera dina annonser direkt hos över femton av Sveriges mest använda annons- och jobbsajter samt sociala medier. Läs mer on annonskanaler här.

 

Läs mer om rekryteringsprocessen

 

Publicerat 2015-09-30

Ämnen: Rekryteringslösning

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla