<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekrytera utan CV – en fluga eller här för att stanna?

Audition, mun-till-mun-metod, gamification, anonyma och automatiserade rekryteringsprocesser – listan över sätt att rekrytera utan CV blir längre och allt fler väljer också att helt eller delvis rekrytera utan CV. Vi har gjort en spaning på denna trend som under de senaste åren blivit så populär, är den verkligen här för att stanna och är det ett förändrat kandidatbeteende som tvingat fram ett helt nytt sätt att rekrytera?

CV-lös rekrytering. Att rekrytera och söka jobb utan att använda CV

Anonymitet i rekryteringsprocessen för ökad objektivitet

Förespråkare för rekrytering utan CV lyfter fram möjligheten att göra rekryteringen mer objektiv. Tack vare att det blir enklare att anonymisera en kandidat när CV:t inte längre har en central roll är det möjligt att minska risken för att magkänsla och förutfattade meningar påverkar beslutet om vem som ska anställas. En mer anonym rekrytering där tester spelar en större roll gör det också möjligt att i större omfattning automatisera rekryteringsprocessen och på så sätt effektivisera rekryteringsarbetet. Fördelaktigt inte minst för företag som rekryterar stora volymer.  Automatiserade processer gör det i sin tur enklare att säkra återkoppling och kommunikation med kandidaterna och bidrar genom det till en förbättrad kandidatupplevelse.

Andra kanaler och förändrat kandidatbeteende

Sociala medier och smartphones är ett par av de saker som kommit att påverka och förändra inte bara våra liv i största allmänhet utan också rekrytering. Det blir allt vanligare att kandidater letar och söker jobb genom sina mobiler och traditionella annonskanaler har fått konkurrens av bland annat sociala medier – ett förändrat kandidatbeteende som också har ändrat sättet att rekrytera. Krångliga ansökningsförfaranden som gör det svårt för kandidater att söka jobb via sina mobiler ersätts istället av tester, ansökan med hjälp av LinkedIn-profil och i vissa fall till och med spel (så kallad gamification).

Hitta rätt kandidat med en enklare ansökningsprocess?

Att göra det enkelt för kandidaten att söka har onekligen blivit en viktig del för att hitta rätt kompetens. En fråga som vissa ställer sig, i strävan mot att göra det allt enklare för kandidaten att ansöka, är hur intresserad kandidaten är om den inte ens orkar skicka in en mer traditionell ansökan? En motfråga som å andra sidan dyker upp är om företag har råd att inte göra det enkelt för kandidaten att ansöka när det blir allt svårare att få tag på rätt kompetens?

Oavsett om det handlar om att göra rekryteringen mer rättvis och minska risken för diskriminering, effektivisera genom ökad automatisering eller anpassa sig efter ett förändrat kandidatbeteende så är den CV-lösa rekryteringen en snackis och en trend som växer sig allt starkare. Kanske är det dags att fundera över hur stor roll vi låter CV:t får ha i vår rekryteringsprocess?

Relaterade artiklar:

Publicerat 2016-12-08

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla