<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekryteringsprocess efter intervju blir effektivare med tydlig ansvarsfördelning

Intervjuerna är genomförda, referenserna tagna och kandidaterna meddelade, nu återstår övergången från er rekryteringsprocess efter intervjuer till onboarding. Har du funderat på hur digital er organisation egentligen är när det kommer till er rekryteringsprocess?

Rekryteringsprocess efter intervju blir effektivare med tydlig ansvarsfördelning


Generellt sett är de flesta företag långt efter när det gäller att digitalisera och förenkla processerna för exempelvis pre-boarding och onboarding men hur gör man när man vill effektivisera och byta ut fler manuella processer mot digitala?

Terese Hill är produktägare på Aditro och menar att företagen måste ta denna del av rekryteringsprocessen på allvar för att kunna effektivisera arbetet för HR, cheferna samt de nyanställda.

  • Den del som är svår med onboarding är skiljedragningen av vem som gör vad. Vad ligger på HR:s bord, samt vilka delar har den rekryterande chefen ansvar för när det gäller rekryteringsprocessen efter att intervjuerna genomförts? Att synliggöra ansvarsfördelningen gör också behovet av roll anpassat systemstöd tydligare, säger Terese.

Hon menar att det talats mycket om att cheferna förväntas ta mer ansvar för HR-administrativa arbetsuppgifter trots att systemstöden sällan byggts med de olika rollerna i åtanke.

  • För att skapa rätt förutsättningar för de digitala processerna måste systemen anpassas efter de roller som förväntas använda systemet. En chef har inte samma kunskaper om processerna som en HR-specialist och behöver därför en lösning som gör det enkelt för chefen att genomföra de steg som ska göras. Utan att personen i fråga ska behöva leta efter checklistor och andra stöddokument på intranätet, säger Terese.

Att genomföra de sista stegen i en rekryteringsprocess efter intervjuer och inleda de första stegen av anställningsprocessen kan enligt Terese göras helt digitalt idag med hjälp av diverse digitala verktyg. Och om man ska börja med något konkret, är det e-signatur samt integration till Statens personadressregister (SPAR) som är två goda alternativ att börja med. Med dessa kan man effektivisera rekryteringsprocessen efter intervju avsevärt.

E-signatur möjliggör att hanteringen av papper försvinner samt att anställningsavtal lagras i den anställdes profil i HR-systemet. Om HR-systemet har integration till Statens personadressregister slipper man de manuella uppdateringarna av adressuppgifter som i sin tur frigör mycket tid som går att nyttja på annat arbete.

Terese tipsar dig, som vill ta steget mot digital onboarding, om tre aktiviteter att inleda arbetet med när ni vill göra rekryteringsprocessen efter intervju mer effektiv:

  1. Se över ansvarsfördelningen av vilka roller som ansvarar för processens olika steg. Med tydlig skiljedragning av de olika momenten minskar risken för långdragen process.
  2. Undersök om ert systemstöd är tillräckligt roll anpassat samt överväg att koppla på e-signatur om möjligheten till integration finns.
  3. Undersök HR-systemets övriga integrationsmöjligheter. Finns det en koppling till SPAR? Det kan säkerställa kontinuerligt uppdaterade adressuppgifter till de anställda, utan manuell inmatning som ödslar tid.

Om Aditro

Aditro är ledande leverantör av HR-, lönesystem och outsourcing i Norden. ”We move the world of HR” genom att samspela tillsammans med våra kunder och har nu över 50 års erfarenhet. Vårt uppdrag är att hjälpa till med att skapa en bättre medarbetarupplevelse genom att göra HR-processer enklare och mindre tidskrävande.

Vill du veta mer om Aditro hittar du deras hemsida här. 

Publicerat 2018-11-14

Ämnen: rekryteringsprocess, ansvarsfördelning

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla