<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Always be hiring som rekryteringsstrategi

Ett begrepp som allt oftare dyker upp i HR-sammanhang är Always be hiring. Tankesättet är en del av en rekryteringsstrategi som går ut på att alltid rekrytera, även när det inte finns några lediga tjänster. Frågan är då, vad innebär det hur fungerar det i praktiken? 

Always be hiring som rekryteringsstrategi

Att lägga grunden för framtida rekryteringar

Eftersom en rekrytering alltid bör vara förankrad i organisationens behov vore det konstigt om utbud styrde efterfrågan. Att alltid rekrytera betyder alltså inte att ni som företag ska anställa varje person som skickar in en ansökan. Det går inte heller ut på att ni konstant ska komma på nya tjänster att tillsätta. Always be hiring handlar snarare om att i rekryteringsarbetet tänka proaktivt och undvika att starta från noll vid varje ny rekrytering. Genom att satsa på att bygga sitt arbetsgivarvarumärke, skapa relationer till potentiella kandidater och löpande hantera intresseanmälningar blir startsträckan mycket kortare nästa gång det är dags att utlysa en tjänst.

Bygga varumärke och närvaro

Begreppet employer branding är en stor del av att alltid gå i rekryteringstankar. I likhet med att ett företag bygger sitt varumärke som leverantör av varor eller tjänster, handlar employer branding om att bygga sitt varumärke som arbetsgivare. Genom att ha en närvaro på sociala medier, ha information på er karriärsida och aktivt bygga en relation med framtida kandidater blir startsträckan inför nästa rekrytering kortare. Det går snabbare att få ut information om lediga tjänster till rätt personer och det är större sannolikhet att organisation är bekant hos målgruppen.

Tips! Ladda ner en checklista för karriärsidan – har ni vad som behövs?

Följa upp och svara

Närvaro som skapar kontakt med kandidater innebär att viss tid behöver läggas på att följa upp och besvara kontakten. Sociala medier är inte en kanal för envägskommunikation, utan till för att hålla en dialog. Ha tid avsatt till att svara på och följa upp kommentarer, e-post och intresseanmälningar som kommer in. På så sätt är det enklare att bygga ett gott rykte och en relation.

Litet lass idag, mindre jobb imorgon 

Att ha en välmående och levande kandidatbank är också ett bra sätt att inför framtiden vara säker på att det finns kvalificerade kandidater. Aktiv sourcing, att uppmana anställda på företaget att skicka jobbrekommendationer och att dela i sociala medier är sätt att få kandidatdatabasen att växa. När det blir aktuellt att se över organisationen och identifiera om det behövs en roll viss kan en kandidatdatabas ge en snabbare väg till att anställa kompetent personal.

Den största nyttan: snabbare rekryteringar

Som tidigare nämnt är den störa nyttan med att "alltid anställa" det ökar era chanser att snabbare hitta rätt kandidat. Att arbeta med aktiv rekrytering även när det inte finns några lediga tjänster handlar om att alltid ha en närvaro och kanaler att nå ut till jobbsökande. Praktiskt innebär det att satsa på employer branding, etablera kontakt med intressanta kandidater och att alltid ha rekryteringar igång.

Läs också: 

 

Publicerat 2017-07-11

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla