<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

ROI för jobbannonsering

Kanalval för jobbannonsering innebär att välja mellan annonseringssajter, jobbportaler och annonseringsbyråer för att nå ut med information om att det finns en ledig tjänst att söka. Allt med förhoppningen att så många kvalificerade kandidater som möjligt söker in. Att mäta ROI är en bra hjälp för att välja rätt kanaler för era jobbannonser. 

Vi förklarar begreppet ROI, return of investment, och hur du kan använda det som ett mått för att avgöra om valda annonskanaler är bra forum för era jobbannonser.

Vad är ROI?

ROI, Return on Investment, betyder avkastning på investering. När någon som jobbar med marknadsföring ska komma fram till vilka annonskanaler som ger bäst resultat för investerad peng är ROI ett självklart hjälpmedel. 

Den traditionella formeln för att räkna ut ROI är:

(Vinst – Kostnad) / Kostnad = ROI

Så, tar vi exempelvis en kampanj där marknadsavdelningen har lagt ner 20 000 kr på att köpa annonsutrymme i en viss kanal, och det i sin tur har lett till köp på 45 000 kr skulle vi få en ROI på 125%. Mer än 100% kan ju kännas superbra! Men, beroende på hur ROI ser ut för andra annonskanaler och hur det sett ut historiskt kan exemplets siffra vara ganska dålig i jämförelse med andra källor och tidpunkter. 

En tumregel för ”bra ROI” är att för varje krona som läggs på investering får företaget mer än en krona tillbaka. 

Hur relaterar ROI till rekrytering?

Parallellerna mellan marknadsföring och att attrahera talanger och kandidater är ganska uppenbar. Likaväl som företag använder marknadsföring för att locka köpare till sina varor och tjänster, marknadsför rekryterare jobb till potentiella kandidater. Genom karriärsidan, närvaro på sociala medier och jobbannonser kommunicerar de sitt budskap och försöker få talangerna att välja just dem.

Det är här ROI kommer in i bilden, speciellt om du spenderar budget på att lägga upp jobbannonser på annonssajter. ROI är bra för att veta vilka annonskanaler som är bäst för er att lägga upp era annonser i – och i förlängningen vilka som är värda att betala för. 

ROI för jobbannonser hänger på vad du vill mäta

Ett ROI-värde ger en bra fingervisning på mycket en investering ger tillbaka i faktisk vinst när någon har sålt produkter. Något som är knepigare att omsätta i rekryteringstermer, men låt oss göra ett försök!

En kostnad i en vanligt kampanj är priset för att annonsera. När vi pratar rekrytering och ROI för jobbannonser kan vi se kostnaden som priset för att köpa en annonsplats. 

Vad är då vinsten? Den nya medarbetaren såklart; men det är svårare att översätta denna vinst i kronor och ören på samma sätt som det går att göra vid försäljning. Vinsten är ju knappast deras lön, och det är onödigt komplicerat att försöka räkna ut någon typ av alternativkostnad. Ser vi istället vinsten som något konkret och mätbart vi har fått som ett resultat av annonseringen kan vi ju mäta antalet personer som vi rekryterat.

Eftersom vi inte längre jämför en kostnad i kronor med en vinst i kronor blir det svårt att få fram en procent som säger särskilt mycket. Därför beräknar vi ROI för jobbannonsering istället som kostnad för någonting

Exempelvis kan vi räkna kostnaden per rekrytering via en viss annonskanal:

Kostnad för annonskanalen / Antalet rekryterade =
Kostnad per rekrytering

Uträkningen är bra för att kunna jämföra resultatet från flera olika annonskanaler. Då går det att snabbt se vilka kanaler som leder till flest nya medarbetare.

Tänk på att det kan vara ett bra sätt att utvärdera och jämföra kanaler när du gjort flera rekryteringar, men att det inte säger så mycket när du bara har ett fåtal tillsatta tjänster i bagaget. 

Därför kan det vara intressant att också titta på specifika delar av rekryteringsprocessen för att se och jämföra vilken annonstjänst eller jobbportal som ger mer vinst av något annat. 

Exempelvis antalet ansökningar som har kommit in; för att avgöra om kanalen genererar ett bra antal kandidater i relation till sin kostnad. Du räknar ut det såhär:

Kostnad för annonskanalen / Antalet ansökningar =
Kostnad per ansökan

Kanske vill du bara kolla på hur många kvalificerade kandidater som kanalen levererar? Eller att undersöka kvaliteten på de kandidater som söker via olika kanaler genom att granska antalet kandidater som gått vidare till ett visst steg i processen:

Kostnad för annonskanalen / Antalet kandidater vidare till intervju =
Kostnad per intervju

Genom att själv stoppa in kostnad för en enskild annonskanal, eller all annonsering totalt, går det alltså att enkelt se vilka kanaler som ger mest tillbaka.

Kom igång med ROI!

  1. Bestäm vad du vill mäta! Ska du kolla på enskilda källor, övervaka enstaka projekt eller kolla kostnader på all annonsering sammanlagt?

  2. Samla statistik och underlag. Det krävs underlag för att kunna räkna ut ROI. Samla in underlag för att kunna räkna ut kostnadsinvestering och vinst.

  3. Ha en måttstock. Hur ska siffrorna tolkas? Första gången du räknar ut ROI säger det inte särskilt mycket. Att kolla ROI vid flera tidpunkter och jämföra värdena med varandra är viktigt för att förstå resultatet på rätt sätt.

  4. Beslutsunderlag. När du känner till siffrorna kan du lättare bedöma vilka kanaler som är värda att lägga tid och pengar på. Se till att inte bara utgå från ett ROI-värde när du beslutar; kanaler kan vara olika effektiva beroende på typ av tjänst, något som inte framgår i en sammanslagen ROI-uträkning, och kandidater kan ha sett jobbannonsen på flera ställen innan de sökte. 

Läs också

Publicerat 2017-12-05

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla