<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så använder du en kandidatpersona för employer branding och rekrytering

En kandidatpersona är ett sätt att få en mer konkret bild av den typiska  kandidaten för en viss roll eller tjänst. Denna fiktiva person baseras på insikter som kommer från att prata med närmaste chef, medarbetare med samma roll och att fråga kandidater. Allt som allt krävs det en del arbete för att få till en träffande sammanfattning av denna typkandidat. Så, frågan blir då: vad ska jag använda en persona till?

Så använder du en kandidatpersona för employer branding och rekrytering

Det här är den tredje, och sista, delen i en serie som berättar mer om att skapa och använda en kandidatpersona. Klicka här för att komma till del ett, och har du missat del två hittar du den här.

Vad kan personan användas till?

Kandidatpersonan är ett sätt att bli tydligare i sin kommunikation. Om du hört något om employer branding tidigare har du med all säkerhet insett vikten av att kommunicera med kandidater. Att kunna nå sin målgrupp: arbetssökande och passiva kandidater som vore intressanta för olika typer av tjänster. 

Eftersom persona kan ses som en enskild (fiktiv) person som ingår i den målgrupp du vill rekrytera från hjälper denna konkretisering dig att få fram ett ännu tydligare budskap. Det kan vara svårt att skriva en annons för en tjänst som ska kännas helt rätt för precis alla som läser den – resultatet blir nog väldigt tråkigt och inte så tilltalande. 

Med en persona i hand går det lättare att tänka som om du skriver till en person. Text och innehåll kan du då försöka relatera till saker du vet är viktigt för den kandidaten. I slutändan ger det en tydligare bild av vad kandidaten kan förvänta sig av er som arbetsgivare, mer information om tjänsten och ofta ledtrådar om vilken typ av person som skulle trivas på jobbet.

Innan vi kliver ner på djupet med några exempel kommer här ett par områden där kandidatpersonan är till hjälp:

 • Utforma innehåll till karriärsida – vad lockar personer till att söka jobb hos er? Använd informationen för att få rätt typ av innehåll på karriärsidan.
 • Skriva mer tilltalande platsannonser – personligt tilltal och tydlighet gör att kandidater lättare kan känna in om de vill söka eller inte.
 • Identifiera områden som är bra att fråga om eller belysa under intervju – vad utmärker er företagskultur eller teamets arbetssätt som kandidaten borde känna till?
 • Välja kanaler för jobbannonsering – var letar kandidater jobb? Personan kan ge insikt i var du ska annonsera.
 • Få vägledning i sourcingarbetet – när du vet bakgrund och utbildning kan det underlätta dig att ha rätt sökfilter för att hitta intressanta kandidater.

Kandidatpersonan ska inte användas till bedömning

Innan vi kollar på några exempel: ett varningens ord. Kom ihåg att beskrivningen hjälper dig att utforma budskap och nå ut – inte till att bedöma! En persona är ett verktyg för att kunna hitta rätt fokus i ditt arbete med employer branding eller att nå ut till rätt typ av arbetssökande.

Det kommer garanterat att finnas kandidater som inte solklart passar in på beskrivningen av personan som ändå är helt rätt personer för jobbet. Därför ska personan inte användas som en måttstock eller mall för att avgöra hur väl någon passar in. Detta gäller såväl kön på personan som för tidigare erfarenheter.

Exempel på användning: hitta rätt ton i platsannonsen

Kommer du ihåg vårt exempel från förra gången där vi gjorde en persona för rollen som kundsupport och orderläggare? 

En kandidatpersona som exempel för att rikta din kommunikation och employer branding

Med den sammanfattningen i åtanke kan vi nu försöka ta till ett lite mer personligt tilltal i vår annons. Några punkter vi fokuserar på i personans profil:

 • Vill ta större ansvar
 • Har tidigare erfarenhet från kundtjänst eller sälj
 • Vill bygga långsiktiga relationer
 • Uppskattar flexibla arbetstider
 • Föredrar platt organisationsstruktur
 • Tidigare branscherfarenhet

Det blir inte en bättre eller roligare annons om vi punkar upp allt vi vet om vår persona utifrån ”vi tror att du…”. Däremot kan vi väva in informationen i texten och försöka få till formuleringar som gör att texten känns mer personlig.

Punkterna ovan kan yttra sig i väl valda meningar i vår platsannons som vi puttar in mellan rader som beskriver arbetsuppgifter och jobbet:

Har du jobbat några år och vill gå vidare till en roll med mycket kundkontakt med större ansvar? Vi letar efter vår nästa kollega som vill växa med oss och våra kunder.

Som kundsupport och orderläggare är du med och bemannar telefon och tar emot förfrågningar per e-post. Du och dina kollegor i teamet ansvarar själva för er schemaläggning och hos oss är flextid en självklarhet. 

Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet inom kundtjänst eller en säljroll med fokus på långsiktiga relationer.

En fördel med att få in ett personligt tilltal är att det blir mycket tydligare för läsaren om hur rollen är och vad de kan förvänta sig av den. Flextid nämns, det framkommer att det finns ett stort kundfokus och en uppfattning att du hellre ska ha en nöjd kund än att snabbt avhandla många ärenden. Den som läser kan göra en avvägning och känna ifall arbetsplatsen känns rätt för eller inte.

 

Personligt, men inkluderande – undvik att diskriminera

Vår exempelpersona råkar i det här fallet vara en man. Det är viktigt att det inte styr hur vi väljer att formulera oss i en platsannons. Förutom att det är diskriminerande riskerar vi att gå miste om sökande. 

Tänk på att det personliga tilltalet ska fokusera på de punkter och ämnen som definieras i personan – inte andra attribut såsom ålder eller könstillhörighet.

Med andra ord – undvik formulering såsom:

 • Du är ung och relativt ny i branschen – men redo att ta större ansvar!
 • Vi söker en till härlig herre till teamet som vill hjälpa våra kunder.
 • Mamma och svårt att balansera privatliv och jobb? Hos oss har vi flextid!

Kandidatpersona hjälper dig hitta rätt innehåll för karriärsidan

Och hur hängde det här ihop med karriärsidan då? 

Jo, genom en tydligare uppfattning om just vad olika personas vill ha ut av sin arbetsplats, och självfallet att det är stämmer överens med hur det ser ut i er företagskultur och arbetsmiljö, får du inspiration till innehåll på karriärsidan. Är flextid något som uppskattas av majoriteten av personas? Då bör det nämnas.

Kanske dags att uppdatera texten om er som företag för att belysa er organisationsstrukt, eller visa bilder på kontoret för att ge en uppfattning om miljön?

Personan är ditt verktyg för personlig och tydlig kommunikation

Vid det här laget har du nog uppfattat mönstret. Ska du rikta dig till en enskild persona, som i fallet platsannons, försöker du knyta an innehållet till det du har i sammanfattningen av denna typiska kandidat. Rör det sig om bredare kommunikaton kan du fokusera på områden som flera personas har gemensamt och som speglas i företaget som stort.

Det är inte helt lätt att skapa en persona för första gången – men väl värt arbetet. Kom också ihåg att med jämna mellanrum uppdatera dina personas så att de alltid speglar medarbetarna och målgruppen du vill nå.

Mer tips och råd om employer branding

Med alla tre delar i denna serie har du nu ganska bra koll på det här med att skapa och använda en kandidatpersona. Du hittar mer läsning om employer branding och rekrytering på vår blogg. När prenumerera får du alltid de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Jag vill prenumerera på bloggen

Läs också

Publicerat 2018-03-22

Ämnen: HR, inbound recruiting, Employer Branding

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla