<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så använder svenskarna internet - viktiga trender för dig som rekryterar

Under november släpptes årets upplaga av  Svenskarna och Internet, en undersökning kring svenskarnas internetvanor som gjorts 16 år i rad. Varför är det intressant för dig som rekryterar? Helt enkelt för att dina kandidater är uppkopplade och de slutsatser vi kan dra från resultaten är en guldgruva för att förstå hur olika grupper av kandidater tar till sig av information, hur de kommunicerar och vilka kanaler de föredrar.

Vi kan förstå hur beteenden har förändrats över tid och vi kan till och med göra ett försök till att kika in i framtiden. Här har vi plockat ut de trender som är viktiga för dig som rekryterar!

Så använder svenskarna internet - viktiga trender för dig som rekryterar

Hur ofta surfar du på din telefon?

2010 kommer vi bland annat ihåg som ett valår, den allmänna värnplikten avskaffas och kronprinsessan Victoria gifter sig med sin Daniel. Men inte minst var det året då smarta mobiler och internet direkt i telefonen slog igenom. Idag har 81% en smart mobil och även om 6 år kanske inte känns som så länge sen ser nog de flesta sin smarta telefon som något självklart idag. Kanske till och med som svår att vara utan.

För att kunna attrahera kompetenta medarbetare innebär det att ni måste göra det så enkelt som möjligt för era kandidater att ansöka till era tjänster via sin smarta telefon. Det vill säga att karriärssidor och annonser är anpassade för telefonen. Digitalisering och internet förenklar, och det måste även gälla för jobbsök. 60% av kandidaterna säger att de har lämnat en rekryteringsprocess för att den var för krånglig!

Vilken är den viktigaste källan för information?

Internet har för första gången gått om traditionella medier som viktigaste källan för information. Vad innebär det för oss som rekryterar? Att ha ett starkt arbetsgivarvarumärke på en bredare front blir allt viktigare. Internet är också mer transparent än traditionella medier så att ha ett arbetsgivarvarumärke som kommer inifrån och är genuint blir allt viktigare. Ett exempel i tiden är omdömessidor för arbetsgivare som Glassdoor eller Careereye, som vi har skrivit mer om här. 

I åldern 16-25 anser man till och med att Facebook är en viktigare källa till information än traditionella medier. Jobbar ni med ert employer brand på Facebook idag? Annars kan det vara dags att sätta igång.

Målgruppsanpassning – har ni en kandidatpersona?

I takt med att informationsflödet ökar blir vi också bättre på att sålla i den informationen som vi tycker är intressant. Antalet plattformar för sociala medier ökar, med olika syften och olika målgrupper som lockas. 

Ett och samma budskap till alla kandidater på samma plattform kommer alltså att fungera allt sämre. Att arbeta målgruppsanpassat, och utöver kandidatprofilerna även ta fram så kallade personor som ni vill rekrytera kommer bli allt viktigare för att nå rätt person. 

Hur når vi våra kandidater i framtiden?

Även om vi inte har en spåkula är det intressant att titta på hur unga använder internet och sociala medier just nu. Det är dem du kommer att rekrytera i framtiden!

För 6 år sedan fick vi internet till våra telefoner, men vad kommer att ha hänt om 6 år, eller 12 år? Sociala medier kommer och går och olika plattformar ökar och minskar i betydelse, det gäller alltså att hänga med. 

Din framtida strategi för sociala medier?

96% av alla gymnasietjejer idag använder Snapchat. Hur når du dem i framtiden? Även om vi inte vet om just Snapchat kommer att finnas kvar eller inte är det viktigt att ha insyn i varför just Snapschats unika format lockar så många yngre, och hur ditt företag kan bli en naturlig del i den typen av snabba och förgängliga dialog.

Även Youtube är uppskattat - 96% av alla ungdomar mellan 12-15 år uppger att de använder videoplattformen. Det är inte långsökt att anta att de kommer att fortsätta uppskatta den typen av kanal när de blir äldre och kommer ut på arbetsmarknaden. Arbetar ni med film idag? Framtiden är alltid närmare än man tror!

De som använder sociala nätverk gör det ungefär 7 timmar i veckan om man ser till snittet, men unga använder sociala medier i högre utsträckning än äldre. Är det något som följer med när dessa blir äldre kommer employer branding-strategin för sociala medier bara att öka i betydelse. 

Det kommer också bli allt viktigare att jobba brett med flera olika kanaler och anpassa dialog och tonalitet efter respektive social media. Men se också till att ha en övergripande strategi och röd tråd i allt ni gör - oavsett plattform. 

Genomsnittligt antal timmar per vecka på sociala nätverk

Yngre personer förlitar sig också mer på internet än traditionella källor än äldre. Vad innebär det om 5 eller 10 år? Vad säger en Google-sökning om er idag?

Fler framtidsinsikter?

Sugen på att lära dig mer om sociala medier?

Vissa social medier är lättare att komma igång med än andra, vi har bland annat sammanställt tips på hur du kan använda Pinterest för att bygga ert employer brand och boosta rekryteringen. Läs även:

 

Publicerat 2016-11-29

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla