<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så blir era rekryteringsprocesser mer agila

Allt fler arbetsplatser styr om till mer agila arbetssätt. Men vad betyder egentligen agilt och vad är skillnaden mellan att rekrytera på traditionellt sätt och att rekrytera agilt? Det reder vi ut i den här artikeln!

agilt_blogg

Vad betyder agilt? 

Ordet myntades år 2001 av en grupp programmerare på en skidort i Utah. Grunden för The Agile Manifesto som de skapade var att göra utvecklingen av mjukvara mer strömlinjeformat och att hitta ett mer flexibelt arbetssätt än tidigare. 

Man kan kortfattat säga att det agila är följande samling värderingar:  

- Människor och samarbeten framför processer och verktyg 
- Fungerande mjukvara framför omfattande dokumentation 
- Kundsamarbete framför kontraktsförhandling 
- Hantera förändring framför att följa en plan 

Vill ni veta mer kan ni läsa de 12 principer som utgör The Agile Manifesto

Vad är agil rekrytering? 

Det agila sättet att tänka kring team och arbetssätt spreds snabbt till andra branscher. Inom rekrytering har ordets använts flitigt under flera år men vad innebär det egentligen att applicera det agila arbetssättet på rekrytering? Vi lever i digitala tider där det är en styrka att snabbt kunna förändra sina processer och anpassa dessa efter nya förutsättningar. Att rekrytera agilt handlar i grind och botten om att effektivisera, öka tempot och förbättra kommunikationen i rekryteringsprocessen.  

En fördom mot agilt arbetssätt är att det skulle råda brist på struktur, men det är sällan fallet. Ofta kan det till och med innebära en ännu högre grad av struktur jämfört med ett icke-agilt arbetssätt. Inom rekrytering handlar det agila om att se till sin kontext, de kandidater, människor och relationer man har omkring sig och sedan skräddarsy rekryteringsprocessen efter det. Därefter handlar det om att kunna vara rörlig och flexibel utifrån det tillvägagångssätt man först valt. Hör Frida Mangen prata mer om detta i det här avsnittet av Talent Acquisition Vloggen. 

Var kan man börja? 

Kommunicera bättre!  
 
Inom mindre verksamheter är det inte ovanligt att det bara är en person som har rollen rekryterings ansvar. Med det kommer ofta utmaningen i att kommunicera med rekryterande chef och det team som det rekryteras till. Arbetar du på ett större bolag där ni är ett team av rekryterare är kommunikationen er emellan superviktig. Ni behöver kunna kommunicera om kandidater på ett strukturerat sätt där samtliga rekryterare har en bra översikt och ser till att ingen viktig information faller mellan stolarna. Ett bra tillvägagångssätt kan vara att sköta kommunikationen via ett verktyg där ni alla kan se var en kandidat befinner sig i kandidatresanlägga till kommentarer och anteckningar, betygsätta, skapa team-baserade uppgifter och fördela ansvaret på ett flexibelt och effektivt sätt.  

 Analysera & optimera 
 
Att kontinuerligt dra slutsatser och förbättra era rekryteringsprocesser är också en viktig del i ett agilt tankesätt. Nyckeln är att förstå vad som fungerar och vad som inte fungerar. Vilka annonskanaler är det värt att satsa på? Hur snabbt behöver vi ge feedback till kandidater som inte fick jobbet? Att ha all data på en och samma plats, tillgänglig för alla som arbetar med rekryteringen, och att sedan kunna dra slutsatser baserade på datan är grundläggande för att skapa bättre processer. En viktig del av att arbeta agilt är också att ha korta och frekvent förekommande feedback-rundor. Samla era rekryterande chefer på korta avstämningar och ha en större när ett rekryteringsprojekt är avslutat och gå igenom vad ni gjorde bra och vad som kan förbättras till nästa gång.

Ett agilt arbetssätt leder till att er kandidatupplevelse får ett lyft och att era rekryteringar blir mer kvalitativa.

Ladda ner köpguide för rekryteringssystem

 

Läs också:

 

Publicerat 2020-05-13

Ämnen: rekryteringsprocess, agil rekrytering, kandidatupplevelse

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla