<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så kan du tänka vid jobbannonsering i sociala medier

Att annonsera i sociala medier är ett effektivt verktyg för att nå ut till personer utanför sitt nätverk. Det kan användas både för att marknadsföra i ett rent reklamsyfte eller för att stärka ert employer brand. Det pratas mycket om sociala medier och hur viktigt det är för företag att använda dem. Men hur börjar man och vad behövs för att lyckas?

Så kan du tänka vid jobbannonsering i sociala medier

Förmodligen pratar de anställda och blivande kandidater redan om er och genom att finnas på sociala medier kan ni påverka den diskussionen. De som redan följer er på sociala medier gör det för att det är intresserade av företaget och vill veta mer om er. Via sociala medier har ni som företag chans att sprida ert budskap och varumärke snabbt och ni kan kontrollera informationen ni delar.

Lär känna din målgrupp

Börja med att ställa dig frågan varför ert företag använder sociala medier och jobba sedan utifrån det svaret. Kanske finns det en marknadsavdelning på ditt företag som redan jobbar med era sociala kanaler med fokus på kunder och blivande kunder, men inte har fokus på kandidater och ert employer brand. Synka med marknadsavdelningen så att ni ger en samlad bild utåt oavsett om det gäller marknadskommunikation eller employer branding.

Tänk igenom vilket syfte ni har med att annonsera i sociala medier - vem vill ni nå och vem den personen är. Vilka länder ska vara inkluderade, vad jobbar er målgrupp med och på vilka företag jobbar de? Det går att skräddarsy sin målgrupp vid annonsering ner till minsta detalj på de flesta sociala medier och det underlättar att ha gjort en noggrann analys av syftet och målgruppen innan. Många företag har idag separata konton på sociala medier för marknadsföring och employer branding, där de delar bilder och aktiviteter från kontoret för att visa hur det är att jobba hos dem.

Det är viktigt att förstå sin målgrupp delvis för att förstå hur man ska rikta annonserna men även för att skapa relevant innehåll. När ni analyserar er målgrupp så är det viktigt att också sätta sig in i vad för slags innehåll målgruppen vill ta del av. Har ni en blogg behöver ni göra research på relevanta ämnen och skriva artiklar medan Instagram och Facebook kräver mer grafiskt innehåll såsom bilder, videos och tillhörande texter. Var noga med att tänka igenom vad din målgrupp är intresserade av och vad de vill se och läsa. Har ni en marknadsavdelning som skapar innehåll kan det vara bra att synka med dem, vad kan de hjälpa er med och vad måste ni göra själva?

Tips att tänka på när du analyserar din målgrupp:

  • Skriv ner vem det är ni vill nå och försök att så detaljerat som möjligt beskriva personen: var bor de, vilken bransch jobbar de inom och vad är de intresserade av?
  • Vad är syftet med annonsen? För att förstå vem personen ni försöker nå är det viktigt att förstå vad ni har för syfte med annonsen. Vill ni hitta kandidater, stärka ert employer brand eller driva trafik till er hemsida?
  • Vilken typ av innehåll kommer ni behöva skapa och kan ni göra det själva? Synka med er marknadsavdelning och lägg upp en plan på hur ni kan jobba tillsammans.

Hur budgeterar man för annonser i sociala kanaler?

Det kan vara svårt att veta hur man ska tänka och budgetera för just annonser i sociala medier och det finns ingen standardsumma som alltid funkar. Det är därför bäst att prova sig fram, börja lågt och mät sedan effekten och ändra summan därefter. LinkedIn, Facebook och Instagram har alla väldigt bra kampanjverktyg där du enkelt kan se vilket resultat som förväntas för en specifik summa.

Tips på hur du budgeterar för annonsering i sociala kanaler:

  • Börja med att testa dig fram med olika summor och olika målgrupper. Det är lätt att kontrollera budget på sociala medier och det behövs inga jättesummor för att komma igång och testa.

  • Testa olika formuleringar i dina annonser, mät sedan hur annonserna presterar men med olika budget. Är det någon som fungerar bättre än någon annan?

  • Läs på hur algoritmerna fungerar! På LinkedIn till exempel kommer annonseringen på en annons gå bättre om du först publicerar posten organiskt, får minst 20 likes och sedan lägger in en sponsring.

  • Skapa separata konton från er marknadsavdelning så att du har bättre koll på vilka annonser som är era.

  • På Instagram och Facebook prioriteras alltid nya inlägg och aktiva användare först. Var därför konsekvent och uppdatera ofta. Att göra ett schema för kommande inlägg är ett bra sätt att hålla koll, då får man också en överblick över vad man har lagt upp tidigare och kan utgå från det.

  • Var noga med att mäta resultatet. Då blir det enklare att senare förstå vilken summa som ger resultat samt vilka kampanjer som är mer lyckade än andra.

Läs också:
- Att förstå din målgrupp och skapa en kandidatpersona 
Attrahera rätt kandidater genom Inbound recruitment
-
 Vad innebär inbound recruiting och varför är det intressant för dig som jobbar med rekrytering?

 

Publicerat 2019-03-15

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla