<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Så tar du hand om nyanställda – Elin Arnell om modern onboarding

Att få nya medarbetare att verkligen trivas på jobbet, snabbt komma in i uppgifterna och välja att stanna är det många organisationer som brottas med. Elin Arnell är Country Manager för Talentech Sverige som erbjuder en modern onboarding-plattform i form av Talmundo. Här ger hon sina bästa tips för en onboarding i framkant. 

elin_arnell_blogg2

Varför är onboarding så viktigt?  

 Alla som rekryterar och anställer vill att den nya medarbetaren ska trivas på jobbet och att hen ska vilja stanna. Att redan efter några månader behöva rekrytera för samma roll på grund av en uppsägning är kostsamt på många sätt. Under de första sex månaderna på en arbetsplats fattar 86 procent av alla nyanställda beslutet om de ska stanna i organisationen eller inte, det visar en undersökning från Aberdeen Group. Därför blir onboardingen av nya medarbetare extra viktig för att säkerställa att de trivs och lyckas.

Vad är pre-boarding och varför är det centralt för onboarding-processen?  

 Vi kan gå tillbaka till när man själv har börjat ett nytt jobb. Då är man nyfiken och väldigt mottaglig för att lära sig nytt, vilket är ett superbra tillfälle för verksamheten att förbereda medarbetaren för onboardingen. När man väl börjat är det ofta mycket på en gång. Pre-boarding är allt som sker från att man har signat avtalet till att man börjat sin första anställningsdag. Det är viktigt för att man snabbt ska få en förståelse för verksamheten man fått jobb på. Vad blir jag del av för spännande resa? Vilka kunder har organisationen? Vad är erbjudandet eller produkterna? Vilka är medarbetarna och hur kan jag utvecklas här? Som nyanställd innebär det här att du får möjlighet att sätta dig in i helheten i ett tidigt skede och inte minst är det viktigt för att kunna känna att ”jag har gjort rätt val”.

Hur får man en onboarding att kännas personaliserad?   

 Det finns många sätt. Moderna onboarding-verktyg hjälper er som verksamhet att ge information till den nyanställde i små hanterbara doser i taget, bjuda in till att interagera och bygga relationer med nya kollegor inom företaget och filtrerar information beroende på var inom verksamheten personen ska arbeta. Att ha en personaliserad onboarding handlar just om att informationen ska vara anpassad till mig som medarbetare och samtidigt ge förståelsen för helheten.

Vad glöms oftast bort när det kommer till onboarding?  

 Att få den nyanställde att förstå vad hen är en del av och att skapa en känsla för kulturen och hur man kan leva i enlighet med den och vara med och utveckla den. Missar man den delen blir det så mycket svårare för medarbetaren att sedan leverera på hög nivå i de konkreta arbetsuppgifterna. 

På vilka sätt kan automatisering underlätta onboarding-processen?  

 Det bidrar till att skapa en bättre medarbetarupplevelse. Ni som företag slipper upprepa samma moment om och om igen för alla nyanställda. Utöver att ni vinner tid så undviker ni att olika nyanställdas upplevelse skiljer sig åt, för det man vill ha är ju en genomgående positiv upplevelse som inte påverkas av vem som ger uppgiften eller delar informationen. Om man automatiserar delar av onboardingen på rätt sätt kan man bygga en väldigt stark upplevelse för medarbetaren.

Hur kan video styrka onboarding-processen?  

 Det förmedlar känsla på ett helt annat sätt än till exempel text. Det bästa är om man lyckas med att blanda bilder, film och skriftligt för en mer inspirerande helhetsupplevelse. När det gäller de yngre generationerna är ju video ett naturligt sätt att ta till sig information på och ett självklart inslag i den digitala vardagen. 

Hur lyckas man möta en ny medarbetares förväntningar? 

 Transparens och tydlighet både när det gäller erbjudande och krav. Undvik att bara ge information och säkerställ att ni istället har tekniska lösningar som underlättar för dialog och för att bygga relationer. 

Vilka är de största trenderna inom onboarding just nu? 

 Att hjälpa medarbetaren att tidigt bygga ett kontaktnät på företaget - gärna innan hen börjar för att skapa ytterligare trygghet. Utnyttja också ny AI-teknik i form av till exempel chatbots för att ge medarbetaren möjlighet att få svar på just sina frågor. För det är omöjligt att som verksamhet veta exakt vad den nyanställde behöver svar på och ny teknik kan underlätta detta enormt. Nya onboarding-verktyg kan också hjälpa er att vara mer datainformerade och bättre förstå era nyanställas behov. 

Vilka är de vanligaste misstagen företag gör när det handlar om onboarding? 

Att inte äga processen. I slutändan blir det både tidskrävande för verksamheten och dessutom blir upplevelsen av arbetsplatsen väldigt varierande beroende på var man hamnar. Kort sagt en mardröm för både rekryterare, chefer och verksamheten i stort. Efter att ha investerat i att hitta rätt medarbetare tappar man fart vilket också kan leda till att medarbetaren lämnar.  

Hur lång tid skulle du säga att det tar för en medarbetare att bli produktiv på en ny arbetsplats?  

 Det är väldigt varierande beroende på komplexitet i roll. Enligt en undersökning från Aberdeen Group så får organisationer med en genomarbetad onboarding 50 procent högre medarbetarproduktivitet bland nyanställdaså det har en väldigt stor effekt.  

Vill du veta mer? Boka en onboarding demo här! Läs också:

Publicerat 2019-11-06

Ämnen: rekryteringsprocess, onboarding, elin arnell, nyanställda

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla