<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Skriv bättre jobbsannonser med hjälp av SEO

Tack vare Google och andra sökmotorer är det idag enkelt att snabbt hitta det du behöver oavsett om det är ett nytt jobb eller en snickare. När du gör en sökning med hjälp av ett visst sökord eller sökordsfras matchar sökmotorerna dessa mot webbsidor. De webbsidor som bäst stämmer överens med ditt ”sök” visas sedan i fallande ordning. Inte allt för sällan visar någon av de tre första webbsidorna i sökresultatet precis det du behöver. Men hur vet egentligen sökmotorerna vilka sidor som är bra och vad har sökmotorer med rekrytering att göra?

Skriv bättre jobbsannonser med hjälp av SEO

Så fungerar sökmotorsoptimering 

SEO, Search Engine Optimization eller på svenska sökmotorsoptimering, är samlingsnamnet för metoderna som används för att få en webbsida att visas så högt upp som möjligt i sökresultatet för ett bestämt sökord eller sökordsfras. Med hjälp av algoritmer sorterar Google och andra sökmotorer ut de bästa webbsidorna och bestämmer i vilken ordning de ska visas.

Genom att följa de riktlinjer som styr algoritmerna och optimera er webbsida efter dem går det att påverka på vilken plast i sökresultatet som den visas. Ju bättre du är på att matcha kraven från sökmotorn desto högre upp i sökresultatet kommer er webbsida.

Det som Google och andra sökmotorer går på är bland annat:

  • Innehållet – rubriker, underrubriker och övrig text
  • Hur användarvänlig sidan är
  • Hur säker den är
  • Länkar ut och in från webbsidan
  • Om sidan är lätt att använda på en mobiltelefon (responsiv)

Det här är en förenklad beskrivning men ändå en bra utgångpunkt för att förstå och lära dig hur du kan arbeta med SEO.

Ladda ner guide – Sökordsoptimering för rekryterare

Därför ska du sökmotorsoptimera era jobbannonser

CareerBuilder gjorde 2015 en undersökning på kandidaters beteende, undersökningen visade att hela 73 % av alla jobbsökare använder Google i jakten på ett nytt jobb. För ett välkänt företag med ett starkt employer brand finns det en chans att kandidaten söker direkt på företagsnamnet för att hitta ett jobb. Men troligare är att kandidaten hittar intressanta jobbannonser genom att söka på till exempel en viss titel.  

Genom att SEO-optimera era jobbannonser ökar du chansen att synas mot fler kandidater och i och med det också era möjligheter att hitta rätt person. Sökmotorer är särskilt bra på att driva riktad trafik – besökare som har ett behov av just det som ert företag erbjuder. SEO optimering av era jobbannonser låter er ta tillvara på värdefull trafik som ökar chansen att hitta rätt kandidat.

Sökmotorsoptimering av jobbannonser 

Sökmotorsoptiering är en hel vetenskap men även mindre åtgärder gör skillnad. För att hjälpa dig att komma igång med att sökmotorsoptimera era jobbannonser kommer här några tips!

Lär känna kandidatens sökord och sökordsfraser

Steg ett i sökmotorsoptimering är att fundera över vilket sökord eller vilka sökordsfraser som personen du vill nå kommer att använda. Det är ju denna fras som du sedan ska använda när du sökordsoptimerar er jobbannons.

Exempel: Tror du att ”kreativ och erfaren marknadsföringsninja” är en sökordsfras jobbsökaren skulle använda för att söka efter ett liknande jobb som det du ska utannonsera är det precis det du ska sökmotorsoptimera hela er jobbannons efter. Det här gäller så väl rubrik som underrubriker och texten i stort.

Rubriken styr

Rubriken är en av de saker som Google och andra sökmotorer använder för att förstå vad som finns på er webbsida. Se därför till att den sökordsfras som ni har tänkt att optimera er jobbannons efter finns med redan i rubriken. Ruburiken är också er chans tidigt tala om för jobbsökaren att den har hittat rätt!

Bryt ner annonsen i underrubriker

Sökmotorer tittar inte bara på huvudrubriken utan också underrubriker. Genom att lägga era nyckelord, de ord ni tror att prospekt kommer att söka på, i underrubrikerna ökar du chansen att er jobbannons ska komma högre upp i sökresultatet. Det är dessutom ett utmärkt sätt för att göra annonsen trevligare och mer lättläst för jobbsökaren.

Lagom är bäst

Text är viktigt för attt sökmotorerna ska ha tillräckligt mycket innehåll för att kunna bedömma om er sida matchar sökordsfrasen. De nyckelord som du har valt bör alltså inte bara dyka upp i rubriken och underrubrikerna utan ska även återfinnas i övriga text, gärna vid upprepade tillfällen. Men överdriv inte! Det finns ingen vinning i att lägga in onödig text bara för att få med sökorden mer än en gång – lagom är bäst och det gäller också sökmotoroptimering.

Viktigast av allt...

Även om du vill göra allt du kan för att komma överst i sökresultatet så är det viktigt att komma ihåg att det trots allt är för jobbsökaren du skriver er jobbannons och inte för Google eller andra sökmotorer. Skapar du en intressant jobbannons med en tydlig titel, bra underrubriker, lagom med text, kanske en relevant bild eller till och med en film, och dessutom har en webbsida som är enkel och säker för kandidaten att använda så ökar chansen att båda jobbsökaren och sökmotorerna gillar er jobbannons. Såklart ska innehållet vara i linje med den sökordsfras som du tror att jobbsökaren kommer använda, men inte på jobbsökarens bekostnad!

Ladda ner guiden SEO för rekryterare

En hel vetenskap

Tipsen ovan är perfekta för dig som vill komma igång med att sökmotorsoptimera era jobbannonser, vill du göra ett ordentligt djupdyk kan vi också tipsa om Googles grundhandbok om SEO-optimering.  

Publicerat 2016-10-11

Ämnen: sociala medier

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla