<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Sociala medier för HR – attrahera rätt kompetens online

Sociala medier är inte bara för privatpersoner. Sedan en tid tillbaka är det många företag som hoppat på chansen att använda sociala medier som en plattform för marknadsföring av sina varor eller tjänster. För HR innebär det nya möjligheter att kommunicera med kandidater, visa upp företagskulturen och jobba med employer branding. Tänk strategiskt och lyckas med att attrahera rätt kompetens online.

Sociala medier för HR är ett verktyg för att hitta och rekrytera rätt kompetens online

Rekrytering och kommunikation

Alla kontaktytor mellan kandidat och företag är ett sätt att skapa en relation och att ha information tillgängligt för intresserade kandidater. Studier har visat att kandidater vill bekanta sig med en arbetsplats innan de söker jobb. Sociala medier är då en utmärkt plattform att smidigt och enkelt visa upp en arbetsplats och kulturen på företaget. Appar och kanaler är lämpliga för lite olika typer av innehåll, exempelvis är Instagram bra för att ofta uppdatera med bilder medan LinkedIn passar bättre för mer informativa texter.

Tips! Långsiktigt relationsskapande genom en konstant närvaro på sociala medier är en av taktikerna för att få passiva kandidater att bli aktiva jobbsökande. En utmärkt taktik för att rekrytera till roller med få ansökningar.

Strategi: Ta fram en tydlig plan för att rekrytera i sociala medier

Utan en tydlig strategi är risken stor att sociala medier uppdateras lite när som helst och utan ett sammanhängande tema. För att de digitala kanalerna inte ska hamna på efterkälken är det därför viktigt att ha en plan. Börja med att bestämma vad målet är. Hitta nya kandidater? Få fler spontanansökningar? Målet bestämmer taktiken och avgör vilka kanaler ni använder, hur ofta ni uppdaterar och vad ni lägger upp.

Tänk också på var och hur ni lägger upp platsannonser. Lägger ni upp platsannonser på LinkedIn finns det anledning att se till att företagskontot är aktivt med mer information om företaget och länkar till karriärsidan.

Tips! Missa inte denna guide med tillhörande checklista! Där kan du läsa mer ingående om hur du lägger upp en taktik för att rekrytera genom digitala kanaler och sociala medier. Fokus är på passiva kandidater, men strategierna fungerar också för aktiva jobbsökare. Klicka här för att ladda ner guide för att rekrytera passiva kandidater >>

Företag eller arbetsgivare?

Använder ni redan sociala medier? Det kan finnas god anledning att ta ett snack med marknadsavdelningen så kan synka ert innehåll, ha samsyn i vad som ska publiceras och kanske till och med hjälpa varandra. Olika kanaler passar bra för olika saker, det kanske är lugnt att ni på HR lägger beslag på Instagram-kontot, men i vissa fall måste ni kanske samsas om samma sociala medier. Diskutera vad som är bäst – att visa upp företagets tjänster och produkter jämte HR-fokuserade ämnen, eller att ha helt separata konton.

Engagera kollegorna!

En medieplan utan stöd faller platt. Vilka sociala medier använder kollegorna? Har de också Instagram, sitter på Facebook eller delar inlägg på LinkedIn? Då är det nog också där som kandidaterna gömmer sig. Gör delningsbart material som medarbetarna själva kan och vill hjälpa till att sprida så får inläggen lite hjälp på vägen.

Ta fram er strategi

  • Vad vill ni göra? Ska rekrytering via sociala medier fokusera på att lägga upp platsannonser eller att stärka arbetsgivarvarumärket?
  • Vem vill ni nå? Välj kanaler efter målgrupp och slipp ödsla tid på kanaler ingen följer.
  • Hur vill ni aktivera följare? Vill ni ha kommentarer, delningar eller klick?
  • Hur ofta? Det lilla företaget kanske vill visa fredagsmys och uppdatera någon gång varannan vecka, medan en stor arbetsgivare behöver uppdatera varannan dag för att hinna belysa alla olika avdelningar och roller. Det styrs främst av mål och kanal.
  • Vem är ansvarig? Bestäm vem som lägger upp nytt innehåll, svarar på kommentarer och håller ett öga på de olika sociala medierna.

Tips! Taktik och strategi för att rekrytera passiva kandidater

Vi har satt ihop en guide kring hur du kan tänka om kanalval och att nå passiva kandidater. Strategierna fungerar självfallet också för de som aktivt söker jobb. 

Ladda ner: Guide för att rekrytera passiva kandidater

Läs också

Publicerat 2017-09-11

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla