<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Sökordsoptimering för rekryterare

SEO står för Search Engine Optimization och på svenska säger vi sökordsoptimering eller sökmotoroptimering. SEO ökar chanserna att bli hittad på nätet. För rekrytering gör SEO att platsannonser och annonser på karriärsidan kan få större spridning och lättare hittas av kandidater.

Ladda ner guide från ReachMee om att sökordsoptimera för rekryterare

Det här är SEO

Sökmotorer har gjort det enklare än någonsin att hitta information på internet. Skriv in ett nyckelord eller fras i Google, Yahoo eller Bing och snart får du fram olika webbsidor som är relevanta för sökorden. En högre placering i listan på sökresultat innebär att sidan till högre grad ger den information du letar efter. Resultaten filtreras alltså på sin relevans kopplat till sökordet. 

Sökmotorerna avgör relevans med hjälp av algoritmer. Det fungerar genom att sökmotorer har program, så kallade botar, som går igenom innehåll på internet och sorterar upp webbsidor baserat på de ord och ämnen som förekommer på sidan.

Sökordsoptimering innebär att utforma texter eller arbeta igenom dem för att öka sökbarhet och relevans. Genom att väva in utvalda nyckelord, både breda och specifika, går det att hjälpa sökmotorerna att förstå innehållet.

Ladda ner guide – Sökordsoptimering för rekryterare

Bli hittad genom att sökordsoptimera karriärsidan

Dagens kandidater är digitala. De letar jobb på LinkedIn, Facebook och annonssidor. De söker på Google efter vakanser i sitt närområde eller yrke och spanar efter företag som tar emot intresseanmälningar. Söker någon på ert företagsnamn och orden lediga jobb vill ni självfallet vara första resultatet. Stärk därför upp karriärsidan och platsannonserna och ha med nyckelord som kandidater naturligt använder sig av när de letar:

 • Ort, stad eller adress
 • Företagsnamn
 • Fraser i stil med: vakanser, lediga jobb, sök jobb, vi anställer, intresseanmälan, karriär
 • Bransch
 • Typ av tjänster som rekryteras

Skillnad i nyckelord för platsannonser och karriärsida

Oftast söker kandidater efter en titel, specifika arbetsuppgifter eller typ av tjänst när de letar lediga jobb. Just platsannonser som ger detaljer till kandidater om en tjänst passar utmärkt för att tydligt skriva in alla dessa nyckelord. Platsannonser är därför ett bra komplement till karriärsidan som lättare drar in kandidater till relevant information. Platsannonsen fokuserar alltså på mer specifika nyckelord (tjänst, kompetenser, skallkrav, liknande yrken, utbildning) och här kan du passa på att länka till karriärsida med mer information om företaget, hur det är att jobba hos er och vilka andra lediga jobb som finns.

Arbeta med nyckelord och fraser

Nyckelord mår bäst om de förekommer naturligt i löpande text. Att bara stylta upp en bunt ord kommer inte leda till bättre placering bland sökresultaten – tvärtom! Sökmotorerna ser det som ett försök att rankas högt snarare än att faktiskt erbjuda relevant information, och ger därför en mycket låg placering. Arbeta därför med texter om olika ämnen för att få med rätt ord. Passa på att informera intresserade arbetssökande om:

 • Företaget
 • Arbetsmiljö
 • Förmåner
 • Medarbetare
 • Rekryteringsprocessen
 • Mål och vision
 • Värderingar

Guide för SEO och rekrytering

Det finns en hel del att hålla koll på gällande nyckelord, upplägg och textstruktur. Därför har vi sammanfattat SEO och hur du kan använda det i dina rekryteringar i en guide. Med mer utförlig information och tydliga exempel går det att snabbt att få grepp om hur SEO för platsannonser och karriärsidor kan se ut.

Ladda ner guiden SEO för rekryterare

Publicerat 2017-08-22

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla