<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Svårrekryterad roll? Så guidar du chefen till att bli mer marknadsförande

När det kommer till svårrekryterade roller är det inte bara en utmaning att hitta rätt personer – rätt personer är också hårt uppvaktade vilket gör att kandidater kan hoppa av rekryteringsprocessen när som helst. När det kommer till svårrekryterade roller pratar man mycket om sourcing, men en stor del av att hitta och attrahera svårrekryterade roller ligger också på den rekryterande chefen. Den närmsta chefen har en otroligt stor påverkan till hur vi trivs på jobbet och när möjligheterna för kandidaten är många kan chefen därför bli det som avgör.  Här kommer tips på hur du kan hjälpa den rekryterande chefen att bli mer marknadsförande under hela processen. Självklart är det också relevanta tips för roller som inte är svårrekryterade också.

Vissa roller är svåra att rekrytera och på det området kan chefer hjälpa tillHitta kandidater i den rekryterande chefens nätverk

Oftast har den rekryterande chefen ett brett nätverk inom den egna professionaliteten som är guld värt att använda sig av vid svårrekryterade roller. För att marknadsföra annonsen och rollen så mycket som möjligt, stötta och guida chefen i att:

 • Posta uppdateringar på Linkedin, både inom det egna området och jobbannonser.
 • Posta uppdateringar i grupper på andra sociala medier där kandidatmålgruppen finns.
 • Be chefen ta fram ett antal personer från sitt nätverk som hen tror har ett brett nätverk av personer som söks till rollen. Be chefen kontakta dessa och höra om de känner någon som kan passa.
 • Bli en ”thought leader” på sitt område. Det här är ett mer långsiktigt arbete, men det kan räcka med att chefen skriver insiktsfullt om ämnet i en på Linkedin, andra sociala medier eller forum då och då för att skapa en mer synlig bild av sig själv.

Svårrekryterade roller kräver det lilla extra

Är det du som rekryterare som alltid tar första kontakten och kanske första intervjun? Testa att välja ut några extra intressanta kandidater och be chefen skriva eller ringa direkt till dem. Det sticker ut och ger ett bra och engagerat intryck.

 • Gör det enkelt för den rekryterande chefen genom att välja ut några kandidater som du verkligen tror på, tillhandahåll kontaktuppgifter och kanske till och med ett förslag på vad chefen kan skriva eller säga när hen ringer upp.
 • Guida chefen i att vara införsäljande för både företaget och rollen i kontakten med kandidaten. Ta fram några korta kärnfulla punkter som ni tror är viktigast för kandidatpersonan.
 • Uppmuntra chefen till att öppna upp om sitt ledarskap i ett tidigt skede. Chefen kan till exempel ställa frågor kring vad som är viktigt för kandidaten hos sin närmaste chef.

Guida den rekryterande chefen att bli mer införsäljande i intervjun

Hur mycket införsäljning av rollen som ska ske under en intervju är beroende på kandidat och roll. Det är lätt att göra misstaget att berätta om rollen och företaget men istället för att göra kandidaten intresserad upplever hen istället att ni bara pratar om er själva. 

 • Välj ut de viktigaste punkterna ni vill lyfta upp och se till att nämna dessa några gånger för att verkligen nå fram, dock såklart utan att bli tjatig.
 • Guida chefen i att känna av stämningen och ställa frågor. Tex ”vill du att jag berättar lite mer om hur jag är som chef, eller ska jag berätta lite mer om rollen?”
 • Säkerställ även att chefen är uppdaterad i vilka generella anställningsförmåner som gäller. Det är alltid positivt att vara påläst och kunna svara på de grundläggande frågor som kandidaten kan komma att ställa om er som arbetsgivare.

Uppföljning och kommunikation

Processer kan dra ut på tiden och samtal med uppföljning kan glömmas bort i allt det dagliga som ska göras. En stor del av kandidatupplevelsen är just återkoppling och oftast är information om att det just nu inte finns någon information bättre än inget alls. Har ni inte tydliga riktlinjer på plats om vem, hur och när kandidater ska återkopplas till är det dags att sätta det. Har ni många rekryteringar och kandidater kan ett system hjälpa er automatisera återkoppling.

Om det är du som rekryterare som sköter kommunikation kan det vara en idé att fundera på om det till viss del kan kompletteras av den rekryterande chefen. Det ger ofta ett väldigt positivt intryck. 

 • Bestäm tillsammans med chefen hur återkoppling och kommunikation ska ske.
 • Lägg inte viktig återkoppling på chefen om hen inte är 100% säker på att hen kommer att ha tid/komma ihåg att höra av sig. Lägg istället in extra återkoppling, som till exempel ett sms eller mail efter intervjun där chefen tackar för att kandidaten tog sig tid och önskar en trevlig kväll. Mer än så behövs oftast inte.
 • Låt chefen komma med de bra beskeden. Går kandidaten vidare kan det vara något som chefen kan kommunicera.

Stressad rekryterande chef?

Även om du och den rekryterande chefen delar samma bild av vad som ska göras, är det inte alltid lätt för chefer som ofta har många bollar i luften att hinna med, och allra helst göra det lilla extra i rekryteringsprocessen! Sätt därför upp tydliga riktlinjer och enkla hjälpmedel för att göra det så enkelt som möjligt för chefen.

Och glöm inte att återkoppla om du får positivt gensvar från kandidater! Det både stärker engagemanget för rekrytering och påminner om vikten av att hitta rätt person till hens team.

Ladda gärna ner vår checklista för samarbete mellan rekryterare och rekryterande chef.

Ladda ner checklista för rekryterare och rekryterande chefer

 

Publicerat 2019-03-08

Ämnen: Rekryterande chefer, svårrekryterad roll

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla