<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Talent Acquisition och rekrytering av passiva kandidater

LinkedIn har tagit pulsen på rekrytering och sammanfattat det i en rapport om trender för Talent Acquisition i Norden. Mer specifikt rör det sig om statistik för hur aktiva jobbsökande och passiva talanger vill bli rekryterade. Vi har sammanfattat rapporten och ger tips på hur du kan dra nytta av deras insikter.

Aktiva talanger är personer som antingen ser sig omkring efter ett nytt jobb, eller som aktivt söker sig till en ny arbetsplats. 

Passiva kandidater: en viktig grupp

Aktiva talanger är personer som antingen ser sig omkring efter ett nytt jobb, eller som aktivt söker sig till en ny arbetsplats. Globalt sett ligger Norden under genomsnittet för antalet aktivt sökandeMed andra ord har vi en större andel passiva kandidater; personer som inte aktivt letar nya anställning men som antingen är öppna för att byta jobb, eller som inte alls är intresserade. Majoriteten av de passiva kandidaterna är öppna för förslag och nya karriärmöjligheter

Tips! Använd medarbetarnas nätverk och uppmuntra dem att sprida jobbrekommendationer. Se till att era medarbetare känner till nya lediga tjänster genom att annonsera ut dem på intranätet, uppmana anställda att rekommendera personer att söka, och se över möjligheten att ha ett kompensationsprogram för rekommendationer som leder till anställning.

Vägar till kandidater

Framförallt finns det tre vägar till att nå fram till kandidater: via medarbetare som tipsar om lediga jobb, jobbsajter och branschnischade annonser samt externa rekryterare som direkt kontaktar kandidaten. Det är ovanligt att en jobbsökande söker ett jobb direkt efter att de hört om en ledig tjänst. Istället börjar över 60% med att besöka företagets webbsida.

Tips! Hjälp talanger att hitta den typ av information som kan intressera dem. Det kan du göra med hjälp av en informativ karriärsida, er företagssida på LinkedIn, företagssidor på ytterligare sociala medier och andra kanaler där kandidater kan tänkas befinna sig. 
Ladda ner vår guide för hur du nyttjar kanaler för att nå passiva kandidater >>

Kandidater vill ha koll på företaget innan de söker

Innan en kandidat söker till ett jobb vill de veta detaljer om företaget och arbetsplatsen. Många väljer att inte söka till roller där arbetsbeskrivningen ger en otydlig bild av vad jobbet går ut på. Arbetssökande letar efter företagsinformation på företagets webbsida, LinkedIn-profil, och ifall de har bekanta som arbetar på företaget frågar de sina kontakter. Framförallt är kandidater nyfikna på hur arbetsplatsen är. De vill gärna veta mer om:  

  • Arbetsmiljön och lokaler – är det lätt att ta sig till jobbet?
  • Möjligheter för att växa inom företaget 
  • Förväntningar på den anställde och arbetsbörda

Tips! Använd karriärsida eller en annan dedikerad yta på företagets webbplats som ger inblick i vardagen genom bild eller text från era medarbetare.
Ladda ner vår guide för hur du skapar den perfekta karriärsidan >>

Från insikt till en fungerande Talent Acquisition-strategi

Det är tydligt att resan mellan första kontakt och ansökan innebär att företaget måste göra information om sig självt och jobbet lättillgängligt och lockande. Tre viktiga lärdomar att ta med sig från rapporten är därför: 

  1. Både aktivt sökande och passiva kandidater går att nå
  2. Nätverk och jobbannonser är vanligen de första kontaktytorna mellan kandidat och företag
  3. Kandidater vill bekanta sig med företag och jobb innan de söker 

Tips! Se till att era jobbannonser är tydligt utformade; att de förmedlar värderingar och företagskultur och förklarar vad jobbet går ut på. Undvik floskler och klichéartade beskrivningar.  
Ladda ner vår guide för hur du skriver bättre jobbannonser >>

Fler tips för att nå fram till kandidaterna

Baserat på insikterna från rapporten och andra goda råd kring att nå fram till passiva kandidater har vi skrivit en guide. Där hittar du mer information om strategi för kanaler och kontaktytor och en checklista för att få koll på hur det ser ut i dagsläget. 

Ladda ner: Guide för att rekrytera passiva kandidater

Fortsatt läsning

 

Publicerat 2017-05-29

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla