<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tankar från Personal & Chef 2018

Den 22:a och 23:e februari i år slog åter dörrarna upp på Kistamässan i Stockholm för att välkomna HR-entusiaster till mässan Personal & Chef. Denna gång var vår företagskalender så pass fullbokad att vi inte hade möjlighet att själva medverka som utställare. Däremot var några av våra medarbetare på plats för att mingla runt på golvet och insupa atmosfären. Här har vi samlat några tankar och reflektioner över vad de observerade på årets upplaga av mässan.

Bild på Kistamässan där Personal & Chef hölls 2018. Bild av Holger Ellgaard

Bild av Holger Ellgaard

Två mässor sida vid sida

I den stora hallen pågick mässan Personal & Chef sida vid sida med mässan Möten & Events. Montrarna var uppdelade på var sin sida av rummet, men besökarna var fria att mingla över gränserna och ta del av mässa och talare på andra sidan.

Det kan argumenteras att Personal & Chef framförallt riktar sig till HR som målgrupp, därav fokuset på Personal. Något som dock snabbt blev uppenbart är att det inte finns en enhetlig definition av just vad HR är – och i förlängningen intresserad sig för. Detta syntes både på den blandade skara talare som intog scenerna, men även på montrarna som var en del av mässutbudet. 

Möten & Events fokuserade mer på att anordna konferenser eller tänkta till kring affärsresor, arbetsmiljöer och digital kommunikation med kunder. Evenemangsbesökare till denna del av mässan kan tänkas ha haft en viss överlappning med den grupp som kom till Personal & Chef och som identifierar sig med kategorin ”Chef”. För dem kan det tänkas att dessa två mässor i ett och samma tillfälle passade ganska så bra och goda möjligheter att kolla det senaste inom en rad olika områden.

Tyvärr blev en negativ aspekt av att förlägga två mässor samtidigt att det blev en viss otydlighet kring vem mässan riktar sig till, och vad man önskar att besökarna får ut av sin tid där. 

HR:s splittrade roll syntes överallt

På mässgolvet fanns en salig blandning av montrar med allt från systemleverantörer av lönesystem, till ergonomiska kontorsredskap och intresseorganisationer som verkar för medvetenhet kring psykisk ohälsa eller medarbetardialoger.

Detta spretiga utbud illustrerar helt perfekt den mångfacetterade syn som ofta finns på HR. Det finns inte bara en förväntan att HR ska syssla med löneutbetalning; nej, de ska även ha koll på personalens mentala och fysiska hälsa, ansvara för trivsel på kontoret och rekrytera nya medarbetare.

Nog hade det varit knepigt att göra renodlade mässor centrerade helt och hållet kring vissa aspekter av HR-arbetet. Exempelvis bara två dagar kring lönehantering och allt vad det innebär, eller talare som bara fokuserar på att skapa god ergonomisk arbetsmiljö, skulle kanske inte locka allt för många. Men, utan tydlighet och uppdelning är det som besökare svårare att få ut ett faktiskt värde av sin tid på mässgolvet. För de med specialiserade HR-roller blir det svårt att enkelt rikta sig in på ett visst område av mässan för att maximera sin informationsinhämtning. Samtidigt kan det för någon med en bred HR-roller nog blir lätt överväldigande, där risken är att personen får intrycket att de borde ta ansvar för och syssla med ännu mer än vad de redan gör.

En tydligare kategorisering och uppdelning av områden, talare och montrar så att HR lättare hittar vad de är intresse av skulle i sammanhanget tillföra mycket. Speciellt för HR-hjältar, som redan har många olika arbetsuppgifter och ansvarsområden, där de då snabbt kunde avgöra Nej, just det här områden ska jag faktiskt inte ansvara för eller ta tid till att sätta mig in i.

Talarna som dragplåster

Av de talarna som intog scen bjöds det på non-stop inspiration. Det är bra att öka förståelsen mellan HR och chefer kring gemensamma puckar såsom ledarskap, organisationsförändring och medarbetarutveckling. Därmed var de flesta talare och föreläsningar något som både HR-besökarna och de med chefsmössan kunde njuta av. 

Personal & Chef 2019?

Personal & Chef har fortfarande mycket att bidra med. Det är en mötesplats för yrkesverksamma att kunna mingla med branschkollegor, höra intressanta synvinklar från inspirerande talare, hålla sig uppdatera om senaste nytt och under avslappnade former prata med diverse leverantörer. 

Vi ser att Personal & Chef skulle kunna bli ett evenemang med renodlat fokus på just HR. En Personal & Chef 2.0, med ett djupare och tydligare innehåll. Det syns redan i vissa av de ämnesinriktade scenerna som fanns i år med tydliga diskussioner kring GDPR eller att lyckas med outsourcing. Nästa års upplaga skulle dra nytta av ytterligare tydlighet och fokus.

Mer trendspaningar och nyheter

Prenumerera på vår blogg så får du med jämna mellrum de senaste trenderna, rapportena och nyheterna relaterade till rekrytering och HR direkt till din inkorg. 

Jag vill prenumerera på bloggen

Publicerat 2018-03-01

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla