<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

10 steg för att hitta rekryteringsverktyget för er

Peppar du inför hösten då det är dags att upphandla ett nytt rekryteringssystem? Eller tittar du kanske för första gången på möjligheterna med ett digitalt stöd? Här är en snabbkurs i hur du ska gå tillväga för att hitta och välja rätt rekryteringsverktyg för din verksamhet.

Bilden visar en man som sitter i en rutig skjorta framför en dator där han skriver anteckningar om rekryteringslösningar på ett anteckningsblock.

  1. Research och undersöka. Ta en titt på marknaden och börja höra dig för om vilka olika leverantörer och lösningar som finns. 

  2. Prioritering och kravspecifikation. Vilka typer av funktioner kan vara till hjälp för just er? Bygg en kravlista på konkreta funktioner som utgår ifrån en behovsbild för just din organisation.

  3. Förankra med ledningen. Bygg ett business case och sälj in till ledningsgruppen. Förklara affärsnyttan med att ha ett verktyg på plats (du sparar tid, får bättre koll på kandidatdata, rekryterande chefer får avlastning mfl.). Bestäm hur beslutsprocessen ska se ut framöver – får du skriva på avtal, eller ska det först ses igenom av någon annan? 

  4. Skapa en lista över leverantörer. Skapa en lista på alla leverantörer av rekryteringslösning, verktyg och system. Stryk alternativ som inte har funktioner som behövs för er verksamhet.

  5. Utbilda leverantörerna om ditt behov. Välj ut ett fåtal leverantörer att ta möten med. Dela med dig av kravspecifikationen och förklara era behov. Nämn om ni har en viss prisbild ni måste hålla er till och hur tidsplanen ser ut.

  6. Demonstration av produkten. Se leverantörernas demo av produkten. Helst ska de presentera konkreta lösningsförslag för era behov och utmaningar. Ha rätt personer internt på plats och be att få demonstration av specifika arbetsflöden.

  7. Poängsätt och ranka system. Använd en mall för att lättare jämföra system och se till att ni utvärderar dem på rätt premisser. Det är fullt naturligt att du och ditt team i det här läget behöver tänka om kring kravspecifikationen efter att ha sett leverantörernas lösningsförslag. Tänk om – och var inte rädd för att be om en andra, mer djupgående, demo.

  8. Prisjämförelser. När det nu finns två eller tre val kvar är det läge att få en mer exakt prisbild. Pris borde aldrig vara det kriterium som trumfar allt annat; men kan vara en hjälp för att välja mellan två likvärdiga lösningar. Tänk på att leverantörer inte är främmande för att bolla frågan om kostnad ett par gånger.

  9. Leverantörsförmåga och referenser. Nu är du inne på sista sträckan och redo att gå vidare med en leverantör. Dags att be om referenser och utvärdera leverantörens stabilitet och leveransförmåga.

  10. Se över avtal och SLA. Sista steget innan det är dags att skriva på avtal – att kolla igenom underlaget. Stämmer pris, implementationsplan och det utbud av funktioner ni avtalat? 

Ladda ner fullständig guide med checklista

Enkelt, eller hur? Vill du få lite mer utförliga beskrivningar och en tydlig checklista för varje steg hittar du allt du behöver och lite därtill i vår guide för att välja rätt rekryteringsverktyg. 

Ladda ner guide för att välja rätt rekryteringsverktyg

Publicerat 2018-07-31

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla