<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tips till dig som kämpar med en minimal rekryteringsbudget

Att få en ny medarbetare på plats är inte lika lätt som att vifta med ett trollspö och vips är allt löst. Det krävs tid, engagemang och budget. Tyvärr är det många rekryterare som fortfarande har det svårt att få en tillräckligt stor budget för att kunna få in nog många ansökningar och möjlighet att hitta rätt kandidater. För dig som rekryterar med minimal budget kommer här våra tips för att enklare tackla ditt nästa rekryteringsprojekt.

För dig som rekryterar med minimal budget har vi ett par tips för att enklare tackla ditt nästa rekryteringsprojekt.

Mer fokus på kandidatupplevelsen

Ryktet sprider sig. Vad vill du ska sägas om att söka jobb hos er? Ett mindre företag har knappast råd att kandidater på grund av ett dåligt rykte springer åt andra hållet hellre än att skicka in en ansökan. I befintliga rekryteringsprojekt är det därför viktigt att se till att arbetssökarna får ett positivt intryck och en upplevelse som gör att de kan tänka sig söka igen, eller till och med rekommendera andra att göra det. 

Tre områden att fokusera på är:

 • Ha en tydlig jobbannons som sätter rätt förväntningar hos kandidaten om vad för jobb de söker till. Så få frågetecken som möjligt är bra.
 • Återkoppling är superviktigt för hur kandidaten känner sig bemött. Bekräfta att ansökan hittat fram, meddela när de inte gått vidare i processen och tänk på att höra av dig per telefon eller med mer utförlig information om de varit på intervju.
 • Feedback uppskattas alltid. Prioritera feedback till kandidater som tagit sig till slutskedet i processen och ta dig ett par minuter att förklara varför de inte gick hela vägen. 

Automatisera delar av rekryteringen

Kostnaden för sin egna lön som ett resultat av nedlagda timmar i administration är också viktig att ta hänsyn till i budgeten. Genom att automatisera fler delar av rekryteringsprocessen frigör du tid som kan läggas på annat. Här är ett rekryteringsverktyg till stor hjälp för att:  

 • Garantera återkoppling på ansökningar
 • Grovgallra och refusera kandidater som inte lever upp till grundkraven
 • Löpande hantera och sortera inkomna ansökningar

Rekrytering som marknadsföring

Tänk mer som en marknadsförare. En enskild insats där halva budgeten bränns på att pusha ut jobbannonser är inte effektivt i långa loppet. Istället för att inför varje projekt behöva börja om från början och göra sig sedd och hörd är det mer effektivt att skapa naturliga kommunikationsvägar. 

Det finns lite olika taktiker för just vad som fungerar bäst, men det kan vara värt att börja utforska:

 • Karriärsida som samlar alla annonser med möjlighet för arbetssökande att skicka spontanansökan eller hålla koll på när nya tjänster läggs upp.
 • Företagssida på sociala medier som visar upp arbetsplatser, sprider platsannonser och som ger utrymme för att sponsra vissa inlägg. LinkedIn och Facebook är två sajter att börja titta på. Även apparna Instagram och Snapchat är populära, speciellt bland en yngre målgrupp.

Tänk till kring val av annonseringsplattformar

Det finns stora plattformar att annonsera via som når en stor grupp människor. Det finns även nischade sajter som flitigt besökt av personer som passar perfekt till just den roll du söker. Blanda betald annonsering med gratisplattformar och sociala medier där annonserna lättare kan spridas.

 • Uppmana anställda på företaget att gilla och dela information om lediga jobb via sociala medier.
 • Stora annonsplattformar når ut till fler och har ibland möjlighet att göra utskick till en mer specifik grupp.
 • Sök reda på specialsajter och internetforum för specifika yrkesgrupper och se om det går att tipsa om lediga jobb eller lägga upp en annons. Exempelvis GitHub och Stackoverflow är populära bland programmerare.
 • Flera branscher och yrkesroller har egna jobbsajter eller grupper på sociala medier som tipsar om lediga tjänster – ta kontakt och se till att annonsen delas där.

Läs också

Publicerat 2017-12-12

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla