<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tre kandidatmålgrupper du bör fokusera på för att öka sannolikheten att hitta rätt kandidat

Vilka kanaler använder du när du letar efter kandidater? Vi ser en tydlig ökning i användandet av sociala medier och programmatiska annonser vid spridning av ansökningsannonser utöver de mer traditionella kanalerna såsom arbetsförmedlingen och Monster.se. En kombination av de gamla kanalerna med de nya kommer öka sannolikheten att nå ut till både aktiva och passiva kandidater. I den här artikeln går vi igenom tre kandidatmålgrupper som ofta underprioriteras: interna kandidater, kandidater via nätverk och alumni.

Tre kandidatmålgrupper du bör fokusera på för att öka sannolikheten att hitta rätt kandidat

Det pratas ofta om två olika kandidatmålgrupper: den aktiva och den passiva kandidaten. Passiva kandidater är personer som inte aktivt letar efter ett nytt jobb, men som ändå kan vara intresserad om rätt möjlighet dyker upp medan den aktiva kandidaten aktivt letar efter ett nytt jobb. Oavsett om kandidaten aktivt letar nytt jobb eller är passiv, så borde de tre kandidatmålgrupperna som nämns ovan alltid vara inkluderade i urvalet.

Intern rekrytering

Kanske är det en av era nuvarande anställda som kan tänka sig andra arbetsuppgifter och uppdrag? Fördelen med att rekrytera internt är att personen redan känner till arbetsplatsen och på så sätt kommer både onboardning processen och tiden från anställning till resultat gå mycket snabbare. Dessutom känner ni också till personens kapacitet, färdigheter och personlighet sedan innan, vilket leder till att risken för en felrekrytering blir väldigt liten. En internrekrytering visar också andra anställda att det finns utvecklingsmöjligheter inom företaget.

Några fördelar med internrekrytering:

  • Anställda upplever att de har möjlighet att utvecklas internt
  • Quality-of-hire ökar: kandidaten blir snabbt produktiv
  • Mindre risk för en felrekrytering

Tips: Kom ihåg att informera de anställda om lediga tjänster, gärna via intranät eller andra kommunikationskanaler.

Referral recruitment – rekrytera via nätverk

Rekrytering via nätverk, också kallat referral recruitment, är en strategi som används mer och mer. När man använder referral recruitment använder man sina nuvarande medarbetare och låter dem tipsa om personer i sitt nätverk som skulle passa i den lediga tjänsten. Många företag använder sig av en referral bonus, där den anställda som tipsade får en bonus om dens referens leder till anställning. En rekommendation från någon som redan jobbar på företaget är ofta det som lockar passiva kandidater till att faktiskt söka. Utvecklare känner andra utvecklare och lärare känner ofta andra lärare till exempel, och det är sällan en anställd skulle rekommendera någon som de redan vet inte skulle passa. Företag som strävar efter att ha nöjda anställda har också anställda som gärna rekommenderar företaget till sitt nätverk.

Läs också: Referral recruiting – nyckeln till snabb och träffsäker rekrytering?

Några fördelar med referral recruitment:

  • Försök att nå ut till de anställda och deras yrkesnätverk
  • De anställda blir era egna ambassadörer som rekommenderar företaget som arbetsgivare
  • Att rekommendera någon ska ha en motiverande effekt för de anställda, och att införa en bonus kan vara ett bra verktyg för att få anställda att engagera sig mer

Rekrytera alumni – håll kontakt med tidigare anställda

Alumni är traditionellt en relation mellan universitet och examinerade studenter, men kan också användas mellan en arbetsplats och tidigare anställda. Om ni har möjlighet att skapa och vårda ett nätverk med tidigare anställda som fortfarande har en positiv inställning till företaget kan de vara positivt både för er som företag och den tidigare anställda. Framförallt med framtida rekryteringar i åtanke. I tillägg kan det vara både trevligt och nyttigt att behålla kontakten och ha ett nätverk med rätt kompentenser.

Några fördelar med att rekrytera alumni:

  • Att anställa tidigare anställda minskar risken för felanställningar eftersom båda parterna känner till varandra sedan tidigare
  • Det kan ha en positiv inverkan på ert employer brand om ni rekryterar alumni
  • Nya erfarenheter både från den nyanställda och ert perspektiv kan leda till förbättrade processer

 

Läs också:

Passiva kandidater kräver aktiva rekryterare
Viktiga nyckeltal för dig som jobbar med rekrytering
5 vanliga myter om rekrytering

 

Publicerat 2019-02-20

Ämnen: rekryteringssystem, referral recruitment

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla