<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tre steg till att bli mer inkluderande i din rekrytering

Det pratas mycket om kandidatupplevelse och vi jobbar hårt för att även kandidater som inte får jobbet ska vara nöjda med rekryteringsprocessen. Men det är lätt att glömma att stor del av kandidatupplevelsen faktiskt speglas i hur transparent er rekryteringsprocess är. Första steget till inkluderande rekrytering börjar med att alla potentiella kandidater har samma möjlighet att söka jobbet. Skippa krångliga steg, onödig information och fokusera på den information ni faktiskt behöver. Men hur bygger du en inkluderande rekryteringsprocess och vad är det bra att fokusera på? Nedan listar vi tre steg som hjälper er att bli mer inkluderande i er rekrytering.

Gör det enkelt för kandidaten att söka jobb hos er. Bilder på CV:n.

Gör det enkelt för kandidaten att söka jobb hos er

När såg ni sedan över er karriärsida och analyserade hur lätt det är att söka jobb hos er? Att se över hur processen ser ut för kandidaterna är ett bra sätt att faktiskt förstå hur lätt eller komplicerat det är för kandidater som vill söka jobb. Går det att söka jobb genom mobilen, surfplattan eller datorn? Kräver ni onödig information från era kandidater? Tänk noga igenom vilken information ni faktiskt behöver från de potentiella kandidaterna. Alla ska känna sig bekväma med att söka en tjänst hos er och se till att uppgifterna ni efterfrågar inte anses som känsliga för kandidaterna.

Analysera vilka steg som är nödvändiga och ta sedan bort onödiga steg som ni vet bara tar tid och inte tillför något av värde. Ju färre steg desto lättare blir det för kandidaterna att söka, vilket leder till bättre rutiner och kandidatupplevelse. 

CV-lös rekrytering

Både rekryterare och den rekryterande chefen granskar CV för att få en förståelse för kandidatens tidigare erfarenheter och kompetenser. Men hur många gånger har du läst ett CV utan att lägga in personliga värderingar i din tolkning? Har ni gått på samma universitet eller har kandidaten jobbat på ett visst företag? Ni kanske delar samma fritidsintresse som nämns i det personliga brevet? Då är chanserna stora att du lägger in vissa värderingar i din tolkning. CV tolkas alltid olika beroende på vem som läser det vilket leder till att det inte bara är kandidatens kompetenser som tolkas utan även personliga åsikter väger in.   

Genom att lägga fokus på andra delar än just CV tidigt i processen så skapar ni en mer inkluderande och fördomsfri rekryteringsprocess. Sätt upp en process där kandidaterna gallras med hjälp av urvalsfrågor, tester och kompetensbaserade intervjuer istället, så bygger ni en rekryteringsprocess som är inkluderande, fördomsfri och kompetensbaserad.

Kompetensbaserad rekrytering

Kompentensbaserad rekrytering, som vi nämnt ovan, är ett bra verktyg för att rekrytera mer fördomsfritt och inkluderande.  Börja med att göra en kravprofil och definiera vilka egenskaper och kunskaper som är viktiga att kandidaten har. Här kan det vara smart att kolla vad någon med samma eller liknande roll och som gör ett bra jobb har för egenskaper, och sedan utgå från dem.

Kompetensbaserad rekrytering underlättar inte bara i gallringsarbetet utan gör det även lättare att ge alla kandidater samma chans. Genom att bygga en kravprofil och sedan använda sig av urvalsfrågor och kompetensbaserade intervjuer kan ni undvika att gå på magkänslan och genomföra bättre rekryteringar.  Ni kan ladda ner vår guide för kompetensbaserad rekrytering här! 

Tips till dig som vill ha en mer inkluderande rekrytering:
  • Se över rekryteringsprocessen: finns de steg ni kan eliminera eller kräver ni onödig information från kandidaterna? Gör det lätt för alla kandidater att söka jobb hos er.
  • Skippa CV:et: Genom att fokusera på att bygga en kompetensbaserad rekrytering där du jobbar utifrån en kravprofil och genomför kompetensbaserade intervjuer skapar du en fördomsfri och inkluderande rekryteringsprocess.
  • Lyssna på kandidaterna: Att mäta kandidatupplevelsen och få feedback från kandidater kan hjälpa er att skapa en mer transparent rekryteringsprocess. En väl genomförd rekrytering bör speglas i nöjda kandidater, även om de inte fick jobbet.

Läs också:
Bli ännu bättre på att rekrytera fördomsfritt
Rekrytera utan CV – en fluga eller här för att stanna?
Videointervjuer ersätter CV 

Publicerat 2019-04-17

Ämnen: kompetensbaserad rekrytering, Fördomsfri rekrytering, rekryteringsprocess

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla