<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tre tips för att rekrytera för retail

Retail, eller detaljhandel på svenska, har en unik uppsättning utmaningar. Rekryteringen är många gånger en decentraliserad process där mycket ansvar hamnar hos butikschef eller annan rekryterande arbetsledare. Men det finns sätt att hantera volymrekrytering på ett effektivt sätt där HR äger så mycket av processen som möjligt och som gynnar både rekryterande chefer och kandidater. I den här artikeln ger vi dig tips på hur du som rekryterar inom retail kan göra för att hantera höga volymer både effektivt och kvalitetssäkrat. 

Bild på en kvinna som jobbar inom retail och den här artikeln ger tre tips på rekrytering inom retail.

1. Always be hiring – ha alltid rekryteringsprocessen igång  

Det känns kanske kontraintuitivt att alltid ha igång rekryteringsprocesser, men det sparar faktiskt tid i slutändan. Ofta behandlas rekryteringar som projekt med planering och uppstartsfas, genomförande och avslut. Det fungerar utmärkt för att fylla roller som sällan annonseras, men blir en tidstjuv för rekryteringar där det är liknande roller som ska tillsättas varje gång. Genom att alltid ha rekryteringsprocessen igång och vaska fram intressanta kandidater blir det en kortare startsträcka från att en vakans uppstår till en ny person finns på plats vilket hjälper er att rekrytera snabbare och minska er ”time to hire”.

En enkel lösning är att samla in intresseanmälan och löpande följa upp med kandidater som passar. Se också till att inte förlora kontakten med de som hamnade som andra- eller tredjehandsval i tidigare rekryteringar, kvalificerade de sig en gång är de en fantastiskt tillgång vid nästa rekrytering.

2. Ansvarsfördelning

Som tidigare nämnt står detaljhandeln inför en unik situation när det kommer till rekrytering. Det är vanligt att mycket av processen, exempelvis att välja ut kandidater, genomföra intervju och slutligen fatta beslut, ligger hos butikschefer eller annan arbetsledare. Därför är samarbetet mellan HR och rekryterande chef viktigt för att en tillsättning av en tjänst ska gå smidigt till och vara baserad på kompetens och inte magkänsla. Tänk igenom processen och ansvarsfördelning. När i processen måste en rekryterande chef komma in?

Med rätt systemstöd går det att utforma processen så att allt inte hänger på manuell kvalificering baserat på CV och att HR styr processen längre och hittar lämpliga kandidater innan rekryterande chef tar över. HR kan behålla processen längre genom att styra upp kvalificering av kandidater och bolla vidare ett lägre antal kandidater som är kompetenta och med bra matchning för jobbet.  

Här hittar du en checklista för att optimera samarbete mellan rekryterare och rekryterande chefer >>

3. Enkel ansökningsprocess – även för rekryteraren

Det ska vara enkelt för kandidater att ansöka om ett jobb. Genom att ta bort hinder, minska mängden knapptryckningar och förenkla för kandidater att söka får vi in fler ansökningar. Butik och dagligvaruhandel upplever dock sällan att problemet är att få in ansökningar – utmaningen är att sålla bland kandidater.

Se därför till att göra ansökan så enkel som möjligt för dig som rekryterare att arbeta med. Börja inte med att granska CV i första skedet, utan gallra först bland ansökningarna. Med hjälp av urvalsfrågor kan du säkerställa att de grundläggande skallkraven uppfylls samt få en överblick och sortera ansökningar på geografiskt område eller tillgänglighet. Med hjälp av ett rekryteringssystem kan du enkelt sköta stora delar av denna hantering och istället lägga fokus på senare skeden i processen. 

Läs mer om hur du kan automatisera delar av rekryteringsprocessen >>

 

Publicerat 2017-05-23

Ämnen: Kommunikation med chefer, HR, Automatisering

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla