<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Trendspaning – HR och rekryteringstrender 2018

Snart är året över och det är dags att börja blicka framåt och se vad 2018 har att bjuda på. Vi tar en titt på åtta trender som redan nu börjar bli snackiskar för året som kommer. 

Snart är året över och det är dags att börja blicka framåt och se vad 2018 har att bjuda på. Vi tar en titt på ett par trender som vi ser kommer att bli stora snackisar under året som kommer.

# 1 Glokalisering

Slå ihop global med lokalisering och du har helt plötsligt ordet glokalisering. Inom försäljning och marknadsföring är man sedan tidigare bekant med termen som innebär att man anpassar en produkt som finns på den globala marknaden till den lokala marknaden. 

För HR är det inte så konstigt att personal får ledigt på nationella röda dagar, eller att det är lokala seder som påverkar arbetskulturen, men det är alltid fokus på det lokala. 

Under 2017 gick Spotify i bräschen för att anpassa sina arbetsförhållanden till sin globala arbetskraft genom att avskaffa lokala röda dagar och istället låta medarbetarna själva välja sina nationella röda dagar. Förutom att det underlättar för anställda med olika nationaliteter och trossystem är det en stor konkurrensfördel i rekryteringar – flyttar du utomlands och står och väger mellan att jobba på Spotify eller ett likvärdigt företag lär Spotifys policy locka mer.

# 2 Videorekryteringar

Att använda video i rekryteringsprocessen har länge varit omdiskuterat. Det är populärt i vårt grannland Finland och vi har sett ett uppsving även i Sverige på företag som tittar på hur video kan vara ett stöd i intervjuer.

Nu har det börjat dyka upp allt fler appar, tjänster och företag på marknaden som ger företag möjligheten att till exempel genomföra videointervjuer i sina rekryteringar. Ett tydligt tecken på att trenden videorekrytering växer sig allt starkare. 

# 3 Medarbetarupplevelsen

På samma sätt som tanken om en bra kandidatupplevelse har fått bli ett ledord för hur en rekryteringsprocess ska vara uppbyggd kommer medarbetarnas upplevelse att ta större plats 2018. För att få talangen att stanna kvar är det på tapeten för HR att arbeta med att förbättra den fysiska och psykiska arbetsmiljön, stärka den interna företagskulturen och utrusta medarbetarna med rätt digitala verktyg för att underlätta deras arbete. 

Även HR:s arbete med medarbetarupplevelsen kommer att hjälpas av enklare digitala verktyg där de kan göra pulsmätningar genom appar.

Tips! &Frankly – en app som tar pulsen på personalen med korta medarbetarenkäter direkt i telefonen.

# 4 Högre tillförlitlighet i testprocessen

Det har varit mycket skriverier om rekryteringstester i tidningarna under året, och tyvärr inte alltid i positiv bemärkelse då många anklagas för att inte använda testerna på rätt sätt. Vi har under året sett flera ansatser till att utbilda om hur tester ska användas, och vi ser att trenden fortsätter.

Samtidigt tågar tester in allt mer i rekryteringsprocesser bland Sveriges företag, och vi har sett flera exempel på hur testerna kopplas samman med företagsspecifik data för att göra testerna ännu mer tillförlitliga för den enskilda organisationen.

2018 ser alltså ut att bjuda på fler initiativ för att tester ska användas på rätt sätt, ett tydligt exempel är ISO-certifiering för kompetensförsörjningsprocessen. 

#5 Agil HR

Agilt arbetssätt är ett modeord som via IT och tech-världen snabbt blivit populärt på svenska arbetsplatser. Det agilta tänket, där man arbetar med transparenta mål och team-fokuserat istället för i silos, sätter ökat press på HR att kunna hålla jämna steg. Agilt HR är inte ett nytt koncept, men tack vare nya digitala verktyg som kan vara en stöttepelare för HR ser vi att allt fler kommer att anamma detta arbetssätt.

Tips! It’s in the Node – en app där medarbetare i realtid kan arbeta med nyckelresultat och bygga laganda. 

#6 Färre tar hjälp av rekryteringsbolag

Fler företag tar hem sina rekryteringar. I takt med att kampen om kompetens och talang fortsätter att öka vaknar fler och fler företag upp kring hur viktig kompetensförsörjning är för fortsatt konkurrenskraft. Samtidigt kämpar externa rekryteringsbyråer på en överetablerad marknad där dagens kandidater beteer sig och söker jobb på helt annat sätt än tidigare. Som extern rekryterare är det svårt att göra rättvisa till uppdragsgivarens employer brand. Det kommer att ge en bättre ROI att rekrytera själv.

#7 HR <3 samarbeten

Få processer berör så många olika delar inom en organisation som rekrytering. För att lyckas med framgångsrik kompetensförsörjning 2018 behöver nivån av samarbetet inom rekryteringsprocessen höjas. Marknad och HR behöver arbeta närmre varandra för att bättre attrahera rätt kandidater. HR och rekryterande chefer behöver utveckla sitt samarbete för att ge en bättre kandidatupplevelse och öka kvaliteten i urvalet. Och HR och ledning behöver planera tillsammans för att HR ska lägga fokus på rätt saker och möjliggöra ett mer långsiktigt värdeskapande till organisationen.

#8 Teknologin tar större plats

Den tekniska utvecklingen kommer att fortsätta att accelerera och rekrytering är ett av de områden där det sker mest. Organisationer som nyttjar de nya möjligheterna på rätt sätt skapar fina förutsättningar för framgång. Till detta hör tidigare nämnda möjligheterna med videorekrytering och agilt arbetssätt för HR med medarbetarundersökningar. 2018 kommer att bjuda på ännu fler nischade lösningar på problem och utmaningar för rekrytering. Det gäller att ha nytta och behov i fokus för att inte svepas med och köpa in sig för tidigt i något som lovar guld och gröna skogar utan att faktiskt uppfylla en funktion.

Missa inte framtida trendspaningar – prenumerera på bloggen

Är du inte redan prenumerant idag – anmäl dig via länken nedan och få utskick med de senaste blogginläggen och trendspaningarna. Veckovis eller en gång i månaden – du bestämmer helt själv och kan även få inbjudningar och information om workshops och seminarier om rekrytering.

Jag vill prenumerera på bloggen

Publicerat 2017-12-21

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla