<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tweeta er till ett starkare employer brand

Del 3. Följ med oss i vår bloggserie om hur du med hjälp av sociala medier kan stärka ert employer brand. I den här delen är det Twitter som står i centrum. Här kommer du få tips om hur du med hjälp av smarta tweets och några få ord kan bygga ett ännu starkare employer brand och fånga drömkandidatens intresse!

Tweeta er till ett starkare employer brand

Twitter är en bra kanal för att sprida era jobbannonser och samtidigt bygga ert arbetsgivarvarumärke. Kommunikationen från företags officiella twitterkonto ägs, precis som med de flesta sociala medier, oftast av marknadsavdelningen och vanligt är att det finns en dialog mellan marknad och HR om vad, när och hur inlägg ska postas. Men hur går man egentligen tillväga för att tweeta sig till ett starkare employer brand?

Jobbannonser, företagskultur och bilder

Allt fler företag skapar nu separata Twitterkonton som bara handlar om medarbetare och rekrytering. Ett exempel på det är Twitterkontot: @SRledigajobb. Att skapa ett separat konto gör det enklare att ha en mer avslappnad och personlig ton. Det är perfekt för att kunna varva jobbannonser med bilder, filmer eller textinlägg som exempelvis beskriver företagskulturen. Om varumärket inte är välkänt kan det vara en fördel att inte bara skriva titeln på jobbet i tweeten. Ta fram något unikt och kul med rollen som gör att den sticker ut.

Det är lätt att låta sig lockas av Twitter. Plattformens realtidsrapportering gör att ni kan vara med där det händer oavsett om ni är hemma, på jobbet eller i händelserna centrum. Samtidigt gör begränsningen om 140 tecken att närvaro på plattformen kan kännas både enkel och tidseffektiv. Teckenbegränsningen innebär också att det krävs viss kreativitet för att få med information men också spetsa till budskapet.

Vi har sammanställt 5 saker som är bra att tänka på för att skapa så effektiva tweets som möjligt.

  1. Etablera en struktur
  2. Var koncis
  3. Tagga med omsorg
  4. Utnyttja visuellt innehåll
  5. Var aktuell

Etablera en struktur

Det är inte alltid lätt att hålla en hög och jämn nivå på Twitter. Att göra misstag är okej och det är oftast bättre att testa och analysera reaktionerna än att inte göra något alls. Även fast Twitter är reaktionärt så är det väldigt ovanligt att ett misstag blir uppblåst. 

MarketingThink.com har ritat upp hur en perfekt tweet ska se ut, bra som inspiration men kom ihåg att testa er fram för vad som fungerar bäst för er.

Fatta dig kort

Att fatta sig kortare än Twitters 140-teckens-standard är utmanande, men givande. Ju kortare tweets desto enklare är de att läsa och svara på – men framför allt att sprida. En ”retweet”, eller delning, låter era följare själva lägga till en kommentar, förutsatt att utrymmet finns. Att kunna lägga till en kort kommentar ökar chanserna att inlägget sprids vidare.

Håll ett tweet mellan 70-100 tecken för störst effekt.

Läs också: Del 1. Få ut mer av er employer branding på Instagram 

Tagga med omsorg

En hashtag är som en kategorisering av tweetens huvudämne. Den gör att tweeten når ut till användare som vill diskutera samma ämne. När du vill sprida en jobbannons finns det till exempel flera generella hashtags som #nyttjobb och #ledigajobb men också för mer specifika kategorier som #mediejobb. Vissa företag väljer att skapa egna hashtags för tjänster de annonserar ut, se exempelvis #lifeatspotify. En sådan hashtag går perfekt att återanvända i flera sociala medier där man vill förmedla samma budskap. Det ökar också chansen att fler ser den och att en trend skapas.

Posta och hashtagga jobbannonser är bra men för att bygga ett arbetsgivarvarumärke krävs det mer. Sök efter hashtags som trendar, alltså är populära just nu (de listas till vänster när du loggat in i Twitter), och se om det finns någon som ni kan knyta an till. Finns det samhällsfrågor ni gärna diskuterar eller finns det något som kanske kan kopplas till ert CSR? Lyft också fram saker som ni är stolta över att ha uppnått tillsammans som företag och sök efter passande hashtags kopplat till det.

Hashtags är vägen till att synas utanför era egna följare och det kan därför verka som en bra idé att använda flera hashtags och därmed öka exponeringen. Men var aktsam, att tagga dina tweets leder till dubbelt så många interaktioner, men fler än 2 taggar leder till 17% lägre popularitet! Välj med omsorg vilken diskussion er tweet passar in i och undvik att omvandla generiska ord till hashtags, hitta en diskussion ni kan äga istället. 

Att utforma sin egen hashtag kan vara en utmaning. Du kan läsa mer om detta i Adespressos hashtag-guide.

Utnyttja visuellt innehåll

Visuella inlägg drar nästan 40% större engagemang än textinlägg. En stor skillnad mellan visuella inlägg och textinlägg är dessutom att det går det 60 000 gånger snabbare för hjärnan att uppfatta dem.

Fota eller filma en vanlig arbetsdag på kontoret, eller om ni gör någon aktivitet tillsammans. Lyft fram medarbetare och låt dem berätta om sitt arbete med egna ord.

Läs också: Del 2. Spetsa dina Facebookinlägg och få ett starkare employer brand

Håll dig aktuell 

Twitter är den främsta plattformen för realtidsrapportering. I och med att innehållet är mindre kurerat än på Facebook, kronologiskt ordnat och dialogorienterat så tar användarna snabbt till sig plattformen för att diskutera aktuella händelser. Tweets som använder sig av hashtags har dubbelt så hög interaktionsnivå, men den siffran stiger ännu mer vid deltagande i aktuella debatter. 

Vilket innehåll som publiceras kommer att variera beroende på aktuella händelser, strategier och vad som är populärt och trendigt för stunden. Men det finns ett sätt som än så länge alltid toppar listorna som bästa sättet att skapa engagemang: ställ en fråga!

Upplevs det som tidskrävande att hantera Twitter finns det flera bra verktyg för att förbereda ett större antal tweets och sedan tidsinställa när de ska publiceras. Hootsuite är ett exempel där är det också möjligt att hantera flera sociala medier samtidigt.

Employer branding på sociala medier

Vill du veta mer om sociala medier? Det här vara den tredje av fem delar där vi går igenom employer branding i sociala medier. I del 4 kommer vi reda ut hur Snapchat egentligen fungerar och hur du kan använda dig av det för att stärka ert employer brand. 

Följ oss gärna i våra sociala medier! ReachMee på Instagram, Twitter och LinkedIn.

Publicerat 2017-02-09

Ämnen: sociala medier, annonskanaler

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla