<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vad är ett e-rekryteringssystem? Kärt barn och många namn

E-rekryteringssystem, employer branding-verktyg, rekryteringsverktyg och HR-Suite… Kärt barn har onekligen många namn. I vissa fall handlar det om samma typ av systemstöd – där bara namnet skiljer – och i andra fall är det helt olika lösningar. För att du enklare ska veta vilken typ av lösning som kan passa just ditt behov ska vi försöka reda ut begreppen och förklara skillnaderna.

Vad är ett e-rekryteringssystem? Kärt barn och många namn

Rekryteringssystem och rekryteringsverktyg

Titlarna rekryteringsverktyg och rekryteringssystem är de två ord som används allra flitigast, och syftar på samma sak: någon typ av systemstöd som kan användas vid rekrytering. Orden används oavsett om det handlar om ett system som täcker hela rekryteringsprocessen eller bara en del. Du kommer alltså behöva samla betydligt mer kunskap för att förstå vad varje rekryteringssystem eller rekryteringsverktyg egentligen kan hjälpa dig med. 

Tänk på… Om du ska utvärdera olika verktyg kan du med fördel göra en kravspecifikation innan du börjar. På så sätt blir det enklare att hitta rätt och jämföra. Fundera också över om du vill att ni ska kunna växa med det verktyg du väljer.

Du kanske också är intresserad av: Köpguide för rekryteringssystem

Vad är då ett e-rekryteringssystem? 

På den ”gamla goda” tiden, när ett system levererades på en diskett eller cd-skiva, användes aldrig begreppet e-rekryteringssystem. Det kom först senare när system flyttades upp i det så kallade molnet. E-rekryteringssystem är alltså ett annat namn för en molnbaserad lösning.

Idag är det standard med molnbaserade rekryteringssystem. De flesta leverantörerna använder därför inte längre termen e-rekryteringssystem. 

I ett e-rekryteringssystem/rekryeringsverktyg går det att arbeta med de olika delarna i en rekryteringsprocess:

  • Skapa, lägg upp och sprida jobbannonser
  • Ta fram rekryteringsstatistik
  • Ta emot ansökningar
  • Ha flera parallellt pågående rekryteringar
  • Hantera kandidater och samla ansökshandlingar på en och samma plats
  • Samla feedback på kandidater från rekryterande chefer
  • Säkerställa återkoppling på ansökningar
  • Skapa och underhålla en karriärsida
  • Skicka ut och ta emot testdata från kandidater från arbetspsykologiska tester

Beroende på hur omfattande verktyget är ingår såklart olika funktioner och det finns stöd för hela eller delar av rekryterinsgprocessen.

Tänk på… Även om det idag är standard med molnbaserade system är det viktigt att se över säkerheten hos den leverantör du väljer. Kan de leverera säker drift och ett säkert system?  Bland annat sätter den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) större krav på digital kandidathantering som systemet behöver leva upp till.

Bättre än inget

Små bolag med fåtalet rekryteringar kan till en början, utan allt för mycket jobb, sköta sina rekryteringar manuellt med hjälp av e-post och excellistor. I det långa loppet blir det dock mycket jobb att för att ha koll på allt. En stor utmaning är också att göra en intressant och lockande karriärsida. Detsamma gäller att på ett bra sätt sprida och nå ut med platsannonser för lediga tjänster. Som tur är, är hjälpen inte så långt bort. Det finns idag en rad system som är mindre med vilka det är möjligt att få hjälp med det mest grundläggande. En bra början för att testa och komma igång. Vissa av de större lösningarna kan också erbjuda en enklare och billigare verison med färre funktioner.

Risken med att välja en allt för enkelt lösning är dock att verksamheten snabbt växer ut den. Att investera i ett gediget e-rekryteringsverktyg säkerställer att all basfunktionalitet finns på plats och ger möjlighet att på sikt kunna växa med systemet och när behovet finns lägga till mer kraftfulla funktioner.

Tänk på… Är det mindre systemet säkert? Hur lång tid tar det innan ni har vuxit ur den mindre lösningen? 

Sist – men allt annat än minst 

Medan ett e-rekryteringssystem, eller rekryteringsverktyg om du så föredrar, kan gå på djupet och vara specialiserat mot just rekrytering täcker HR-Suiten det mesta. Den innehåller allt från rekrytering till löner och personaladministration. Beroende på hur organisationen ser ut och de behov som finns, finns det både för- och nackdelar med den här typen av heltäckande lösningar. Det kan såklart vara skönt att hantera allt på samma ställa, å andra sidan kan rekryteringsprocessen kräva ett mer specialiserat verktyg.

Oavsett om det alternativ du till slut väljer kallas rekryteringslösning, e-rekryteringssystem eller något helt annat är en tydlig kravspecifikation till verklig hjälp. På så sätt får du en bra bild av ert behov men också ett sätt att enklare kunna göra jämförelser mellan olika alternativ.

Ladda ner köpguide för rekryteringssystem

Läs också: 

Publicerat 2017-08-24

Ämnen: Rekryteringslösning, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla