blog featured image

Recruting content, inbound recruting, employee content marketing, eller recruitment marketing. Kanske är några av de begrepp som du hört eller sett senaste tiden? Det är inte förvånande.

Trendiga ord kommer och går inom alla branscher men just inbound recruiting verkar vara ett begrepp som har kommit för att stanna. Själva begreppet, och meningen av, inbound recruting kommer från marknadsföring och försäljning, där inbound länge har varit en etablerad term.

Kort sagt innebär det att fokusera på kvalitet snarare än kvantitet, och att locka kandidater till sig snarare än att jaga dem.

Men helt nytt är det inte. Många som arbetar aktivt med att skapa relationer och med employer branding kommer att känna igen sig i mycket. Här reder vi ut begreppen och berättar mer om vad inbound recruting innebär. Dessutom ger vi dig några praktiska tips för att själv komma igång och arbeta med det!

Attrahera och konvertera jobbsökare 

Inbound recruting som metod innebär att gå från att jaga kandidater till att istället skapa så mycket värde att kandidaterna självmant söker sig till er. Det innebär också att ni, förutom att skapa ett attraktiv employer brand, arbetar med ”mjukare” konverteringar, så som event eller prenumeration på en blogg med ämnen som intresserar just de kandidater ni vill anställa. Att arbeta på det här sättet blir extra viktigt och effektivt om ni letar efter passiva kandidater.

Att arbeta ur ett inbound-perspektiv innebär att väcka intresse och rätt använt behöver ni inte vara ett stort varumärke för att det ska fungera bra - men det kräver konsensus och lite framförhållning. Rätt använt kan det hjälpa er att bygga långsiktiga, starka relationer och skapa en bas av intresserade kandidater som vill jobba på ert företag. Något som i sin tur bäddar för att de ska trivas väl på plats!

Vad är skillnaden mellan inbound recruiting och employer branding?

Men employer branding syftar väl också till att skapa relation och attrahera kandidater, vad är egentligen skillnaden? Väldigt förenklat är employer branding ett budskap om er som arbetsgivare medan inbound recruting är en strategi för att attrahera och konvertera jobbsökare. Ert employer brand är en del av att arbeta med inbound recruting och hjälper till genom processen, från det att ni lyckas intressera en kandidat och till det att den sedan söker ett jobb.

Artikelserie: Så använder du sociala medier för att stärka ert employer brand!

Målgruppsanpassning är A och O

För att kunna intressera rätt personer så måste du kunna ta fram innehåll som är intressant för just dem. Ett steg i att lyckas med det är att ta fram kandiatpersonor. En kandidatpersona tas fram baserat på data och befintliga fakta, det blir sedan en bild av den optimala person som du vill attrahera och anställa.

En persona kan vara allmängiltig för hela företaget eller om ni rekryterar mycket för en och samma typ av roll kan det vara bra att ha en persona specifikt för den rollen. 

Utan innehåll – inget intresse

En stor del av att arbeta med inbound recruting är att skapa innehåll. Men vad innebär det egentligen?

Innehåll är allt som kandidaten konsumerar via olika kanaler och i olika format. Det har oftast syftet av att vara utbildande eller underhållande. Det kan vara:

  • Bloggposter
  • Videofilmer
  • Jobbannonser
  • Karriärssida
  • Infographics
  • Bilder
  • Event
  • Guider
  • Poddar

Ett exempel: Ni letar efter utvecklare som är duktiga på java. Därför startar ni java-bloggen där ni varvar intressanta artiklar med guidande filmer på området.

På Talentech har vi tex tech meetups regelbundet där vi bjuder in intressanta föreläsare och bjuder på pizza. Ett sätt att skapa content för en, för oss, högst relevant målgrupp.

Vem ska producera content?

Ska du på HR förväntas kunna allt om alla områden? Nej, såklart inte. Ta hjälp av rekryterande chefer, förklara syftet och bjud in eller intervjua experter på området.

Sprid ditt innehåll i rätt kanaler

Hur ska du nå ut till de som du vill intressera med det innehåll ni skapat? Olika målgrupper och kandidatpersonor finns på olika ställen, allt från grupper på Linkedin till Snapchat! Gör reasearch och lär känna din målgrupp för att få information om var de befinner sig.

Attrahera kandidater: Sprid dina annonser i rätt annonskanaler 

Skapa relationer

Om man jobbar med inbound recruitment räcker det inte bara med att skapa bra innehåll och sprida det i rätt kanaler. Du måste också ha ett tydligt syfte med allt innehåll du producerar. Om du skriver en bloggartikel, vem riktar den sig till och vad vill du att läsaren ska göra som nästa steg? Prenumerera på er blogg eller kanske anmäla sig på ett event?

Tänk på att skapa relationer snarare än att be dem söka jobb hos er direkt. När du etablerar en relation över tid är chansen större att du och ditt företag finns i personens medvetande den dag som tajmingen stämmer.

Långsiktig relation genom konvertering

Med hjälp av intressant innehåll ökar du också chansen att konvertera en person. En konvertering skapar en långsiktig relation och ökar chansen att personen sedan väljer att söka ett jobb hos er. Det behöver inte vara en stor grej utan kan handla om att signa upp sig på er blogg, anmäla sig till ett event eller följa er på sociala medier. 

Vad kostar det?

Till skillnad från mer traditionell annonsering är det här sättet att arbeta riktigt kostnadseffektivt, men däremot ligger det mer tid bakom för att lyckas. Å andra sidan får du mycket bra på köpet – ett starkt employer brand, en intresserad kandidatbas och antagligen också medarbetare som är stolta över sin aktiva arbetsplats. 

Kom igång med inbound recruting 

  • Målgruppsanpassning är a och o
  • "Skapa relation” Dejta, fria inte!
  • Sourcing – tänk bredare och bjud in till dialog i flera kanaler
  • Konvertering –  det lätta insteget
  • Välja kanal efter målgrupp, kandidatprofil och persona.

Fungerar det?

Hitta en struktur som du följer där du stegvis bearbetar er tilltänka persona och utvärdera sedan arbetet för möjlighet till förbättring. Du måste testa för att kunna mäta vad som fungerar. Testa, mät, utvärdera och utveckla!

 

Ladda ner köpguide för rekrytering