<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vägar till en effektivare volymrekrytering

Verksamheter som behöver volymrekrytera står ofta inför flera stora utmaningar. Utöver att många behöver se över och anpassa sina rekryteringsprocesser efter större volymer är det även många som behöver hitta sätt att nå ut till fler potentiella kandidater för att lyckas med uppgiften att fylla vakanserna. 

volymrekrytering2

Volymrekrytering innebär att en verksamhet under en tidsperiod har en intensifierad rekrytering. Det kan både innebära att man behöver anställa ett större antal medarbetare till fler olika roller under en kort tidsperiod, eller att man har ett större antal ansökningar till samma roller.  
 
I den här artikeln tar vi en närmare titt på båda dessa spår. 

Tips för att attrahera stora volymer av kandidater för få roller

Trots att vissa siffror florerar på nätet finns det egentligen ingen tydlig gräns mellan en "vanlig" rekrytering och en volymrekrytering, men man kan enas om att det handlar om en rekryteringsvolym som är större än vanligtFör vissa bolag betyder det 20 stycken lediga jobb som ska fyllas, medan det för till exempel ett stort bolag som Google kan handla om tusentals. Att attrahera stora volymer av kandidater kan vara en stor utmaning, speciellt för vissa typer av roller där det finns få kandidater. Här kommer tips på tre vägar man kan gå. 


Attrahera kandidater på egen hand

Givetvis är det möjlig att ni själva går den där extra milen för att locka till er de bästa talangerna. Det gör ni som verksamhet bland annat genom att arbeta fram ett starkt employer brand som väcker kandidaters intresse. Läs gärna vårt inlägg om varför ett autentiskt employer brand är viktigare än någonsin. Ni behöver som en del i detta lära er hur och var ni annonserar som mest effektivt och ta reda på var era kandidater befinner sig och hitta sätt att engagera dem på. 

Ett annat tips är att använda sig av Talent Rediscovery. Det handlar om att ta tillvara på alla de kandidater ni redan haft kontakt med och som varit involverade i rekryteringsprocesser vid ett tidigare tillfälle. Det är lätt att gå miste om det som finns rakt framför ögonen, det är sedan gammalt. Så varför inte använda er av en ATS som erbjuder en kandidatbank där ni har möjlighet att i systemet koppla en så kallad tagg till kandidaten som påvisar dennes erfarenhet, kompetens eller vilka specifika roller hen har sökt tidigare. För visst är det ju så att en kandidat som tidigare blivit refuserad kan vara högintressant för en annan typ av uppdrag eller har utvecklats sedan sist.

Ta hjälp av mediarådgivning

Det är långt ifrån alla verksamheter som har resurser nog att lägga tid på att själva jobba med att nå ut till kandidater. Räcker inte tiden till för att möta kravet på volymrekryteringen så finns det en uppsjö av verktyg som kan vara till hjälp. Ett exempel är Jobtip som ser till att era jobbannonser når fram till kandidater i sociala medier som passar perfekt för era tjänster. KSMG är en annan partner till ReachMee som erbjuder digitala strategier, employer branding, datastyrd annonsering och talent software. Social Media Work group är ytterligare en av våra partners som erbjuder skräddarsydda lösningar för rekrytering, employer branding och marknadsföring på sociala medier. 

Använd er av automatiserade lösningar

För er som vill vara ännu modernare finns mjukvaruleverantörer som skapar en helt automatiserad annonsering i sociala medier. Adways verktyg är precis ett sådant. Här skapas automatiskt en annons när ett ledigt jobb utlyses och är kopplat till er ATS-lösning. Man har förutbestämt vilka kanaler som kampanjen ska publiceras i - till exempel LinkedIn, Instagram eller Facebook. ReachMee är helt integrerade med Adway vilket innebär en lösning perfekt lämpad för att lyckas med volymrekryteringen.

Tips för att hantera större volymer av kandidater

Vi har tidigare skrivit en artikel om att 62 procent av tillfrågade rekryterings- och HR-specialister upplever att volymkraven för att rekrytera har ökat. Samtidigt menar hela 42 procent av de tillfrågade att det inte ges mer resurser för att möta dessa krav. Varje verksamhet vill bedriva rekrytering som är tidseffektiv, tillförlitligt och rättvis.

Använd er av ett rekryteringssystem

Att hantera stora volymer av kandidater innebär estor administrativ utmaning. Med ett rekryteringssystem kan man få en bra överblick över var de olika kandidaterna befinner sig i rekryteringsprocessen och enkelt flytta enstaka eller flera kandidater till rätt steg i processen.  
Finns möjligheten att sköta avtalssigneringen med kandidaten helt och hållet digitalt i verktyget är det såklart ett stort plus. Läs mer om vinsterna med att använda ett rekryteringssystem här

Automatiserade urvalsfrågor

Att låta urvalsfrågor gå ut automatiskt i början av kandidatresan kan hjälpa er verksamhet att spara mycket tid och att undvika subjektiva bedömningar av CV:n. Detta kan följas upp av kandidattester där rekryteraren endast behöver träffa de kandidater som verkligen passar för aktuellt jobb. Här kan du läsa vår artikel om fördomsfri rekrytering. 

Håll koll på viktiga nyckeltal

För att kunna öka tempot i rekryteringsprocessen är det viktigt att kunna lokalisera flaskhalsar. Genom att fokusera på några centrala nyckeltal kan ni kontinuerligt arbeta med att effektivisera era processer. En vanlig KPI är time-to-hire som mäter tiden från första kontaktpunkten med en kandidat fram till att kontraktet är signerat. Du kan läsa mer om det och flera andra mätpunkter i detta blogginlägg 

 

Läs också:

 

Publicerat 2020-03-12

Ämnen: rekryteringsprocess, onboarding, volymrekrytering

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla