<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vanliga misstag i rekryteringsstrategin

Kompetensförsörjning är inte helt lätt. Att hitta rätt kandidater och på så kort tid som möjligt lyckas reda ut ifall de verkligen passar för jobbet är en stor utmaning. Det finns många områden att ta hänsyn till för att lyckas med sina rekryteringar. Vi listar ett axplock av fem vanliga misstag i rekryteringsstrategin. 

Vanliga misstag i rekryteringsstrategin – vi listar 5 saker att tänka på!

1. Att bara rikta sig till de aktiva jobbsökarna

För bristyrken med hög efterfrågan och lågt utbud, eller en konkurrensutsatt arbetsmarknad där alla rycker i samma talanger är det inte precis lätt att säkra kompetensförsörjningen. Tillför lite friskt blod och leta upp vägar för att nå passiva kandidater, de som kan tänkta sig att byta jobb med som inte aktivt letar något nytt. 

Tips! Se denna guide för att hitta och locka passiva kandidater.

2. Annons och målgrupp

Tumregeln är att alltid skriva informativt, intresseant och med den framtida kandidaten i åtanke. Se över valet av kanaler och var annonsen syns i relation till där talangen finns – exempelvis kodare kan vara lättare att nå på ett branschforum så som GitHub snarare än hos Arbetsförmedlingen. Våga tänk nytt kring formatet om samma gamla vanliga inte fungerar; kanske en videopresentation eller ett interaktivt veckoschema lättare förklarar och attraherar?

Inspirationstips! Se exempel på en annonstext med en annorlunda utforming här.

3. För många rekryteringar ligger ute hos extern part

Bemanningsfirmor och rekryteringsföretag har sina för- och nackdelar i jämförelse med att sköta rekryteringen själv. De kan vara ett stöd för att headhunta och söka upp talanger till sällanrekryterande roller, men också en dyr utgift ifall de kandidater som går vidare inte håller måttet. Behövs en extern firma, är en fördel om de är specialisera på rätt bransch och inte har för många uppdrag parallellt.

4. Insnöad på en viss kandidatprofil

Det är alltid behovet som ska styra kandidatprofilen, men uppfattningar om vem som passar bäst för rollen kan omedvetet styra val av annonskanal eller hur jobbannonsen har utformats. Tänk på vad ordval förmedlar och att bra kandidater kanske utestängs redan innan de sökt. Se över krav på erfarenhet och kompetens; för omfattande krav kanske stänger ute nyexaminerade och unga. Tänk också på att vissa kompetenser går att träna upp och att det inte finns en perfekt kandidat som lever upp till allt.

Tips! Se guiden om kompetensbaserad rekrytering som går igenom hur du tar fram en kravprofil.

5. Att inte vara mobilvänlig

Dagens kandidater är vana användare av internet och är speciellt aktiva surfare via sina mobiltelefoner. Det finns höga förväntningar på att smidigt och enkelt kunna besöka karriärsidan och skicka sin ansökning via telefonen. Det är viktigt att vara tillmötesgående och ha en mobiloptimerad hemsida med responsiv design som tillåter ansökning direkt i mobilen.

Tänk igenom rekryteringen

Känner ni igen er rekryteringsstrategi i någon av punkterna ovan? Då är det kanske dags att tänka om och tänka rätt. 

 

Publicerat 2017-07-25

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla