<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Varför använder vissa fortfarande kalkylark när de rekryterar?

Är du en av många som sköter dina rekryteringar med hjälp av kalkylark, Excel eller listor? Det är inte ovanligt att bolag i början av sin utveckling väljer något av dem som administrativt verktyg på grund av pris, användarvänlighet, statistik och samarbete. Låt oss ta en närmare titt på varför tron på kalkylarkens förträfflighet kan vara att göra sig själv en riktigt stor björntjänst.

Är du en av många som sköter dina rekryteringar med hjälp av kalkylark, Excel eller listor? Låt oss ta en närmare titt på varför tron på kalkylarkens förträfflighet är att göra sig själv en riktigt stor björntjänst.

1) Det är billigt och bra!

Det går snabbt och enkelt att skapa en fil i Excel eller Google Docs för att slänga in all rekryteringsinformation. Många upplever att kalkylark därför är ett billigt och bra sätt att administrera rekryteringar.

Något många missar när de tänker på det här sättet är kostnaden i nedlagd arbetstid som går åt för att administrera listorna och kalkylbladen. Tid som används för att manuellt kopiera in kandidaters information eller att hålla koll på olika versioner av samma fil när flera rekryterare eller chefer sitter och redigerar i densamma. För att inte nämna arbetsbördan när det helt plötsligt strömmar in ansökningar eller då fler än en rekrytering ska genomföras samtidigt.

Visserligen är det billigt att komma igång med, men ju fler personer som samtidigt sitter med ett dokument eller ju fler kandidater som ska registreras i listan desto dyrare och svårare blir det att använda.  

Att betala en månadskostnad för ett rekryteringsverktyg som sköter allt det där automatiskt blir fort billigare än timkostnaden för att personal ska göra det manuellt.

2) Alla kan ju använda Excel!

Nej, faktiskt inte. Basfunktioner kan gå snabbt att få grepp om, men alla är inte experter på att kunna sammanställa statistik, filtrera eller sortera. Har något blivit fel i dokumentet vet inte heller alla hur det går att återställa tidigare versioner och måste istället göra om allt jobb från början.

Excellistor är inte heller lättöverskådliga när de växer både på längden och bredden. Många kolumner och rader med information från CV, intervjusvar, status i processen eller kontaktuppgifter gör snabbt dokumentet till ett tidskrävande och svårhanterligt monster.

System, moduler och verktyg för rekrytering är utformade för att ge rätt stöd för rekryterare samtidigt som de är enkla att använda; speciellt för den som sällan rekryterar.

3) Det går att enkelt få fram statistik och snygga grafer

Det ligger mycket arbete bakom att få fram vettiga rapporter. Data ska hämtas från rätt kolumner och det gäller att ha koll på uträkningar och vad som ska mätas. För att kunna jämföra siffror över tid eller få med information om hur bra annonskanaler har fungerat kommer någon att behöva lägga ner tid och leta i tidigare rekryteringslistor och gamla mail.

Så varför inte låta ett rekryteringssystem sköta allt det där från första början? På så sätt går det också att enkelt jämföra över tid och mellan projekt. 

4) Det går enklare att samarbeta när alla får inblick i processen

Du har nog hört uttrycket Ju fler kockar, desto sämre soppa. Detsamma gäller för exceldokumentet när du rekryterar. En person tycker att kandidater som går vidare i processen ska markeras med en viss färg, någon annan har uppfattningen att de ska flyttas till en annan flik, och en tredje skapar ett helt nytt dokument.

Det finns också risker att skicka vidare hela kalkylarket till den rekryterande chefen som inte är insatt i upplägget; en sortering eller kommentar som senare hamnar på fel rad kan till och med resultera i att fel kandidat gallras bort. Att istället skicka CV, kommentarer och kandidatens profil till chefen per e-post tar återigen mer tid än nödvändigt.

Med användarbehörigheter och en gemensam samlingsplats för allt material i ett rekryteringsverktyg istället är det betydligt smidigare att samarbeta.

Det är dags att lägga kalkylarket på hyllan

Sluta lägg onödigt mycket tid på administration och huvudbry. Ett rekryteringsverktyg är mer kostnadseffektiv än att använda kalkylark och e-post.

Behöver du lite vägledning? Ladda ner vår prisguide för rekryteringsverktyg.

Ladda ner prisguide för rekryteringsverktyg

Läs också

Publicerat 2017-12-14

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla