<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Varför ska man rekrytera utan CV och hur gör man?

Att rekrytera CV-löst har länge varit på tapeten och det som många trodde bara var en fluga har visat sig vara en framgångsrik rekryteringsmetod som fler och fler använder sig av idag. Vad är då fördelarna med CV-lös rekrytering? Och hur går det till? Styrkan ligger inte i att enbart skrota CV:t, utan mycket handlar om vilka metoder man ersätter det med. 

cv_blogg2


Vi startar med att gå igenom några positiva effekter av att rekrytera CV-löst: 

1. Sänker tröskeln för jobbsökare

Att söka jobb på traditionellt vis genom att bifoga CV och personligt brev kräver ofta att kandidaten sitter vid en laptop eller stationär dator. Att rekrytera CV-löst innebär då att tröskeln för att söka jobb hos er drastiskt sänks. Nu kan kandidaten istället söka på tåget, under promenaden till mataffären eller under kaffepausen på semestern. Så ett första plus med att rekrytera CV-löst är att antalet sökande ökar.

2. Stärker kvaliteten kandidater

Enkel matematik, men ju större underlag av sökande ni har till varje tjänst, desto större är också chansen att rekryteringen blir kvalitativ. Dessutom är det mer troligt att ni anställer rätt om ni skippar CV till förmån för personlighets- och begåvningstester. Då rekryterar ni på potential istället för dokumenterad erfarenhet, vilket gång på gång har visat sig vara en bättre indikator på att man faktiskt har anställt rätt kompetens. 

3. Mindre tid på att gå igenom CV:n

Samtidigt som kandidaten spar tid på att slippa uppdatera och bifoga ett CV så spar ni som rekryterare också in tiden ni brukar lägga på att manuellt läsa igenom och gallra CV – vilket brukar kunna sluka en hel del tid. Istället kan man använda sig av screeningtester, vilket vi skriver mer om lite längre ner i den här artikeln.

4. Undvik att basera rekryteringen på magkänsla

En stor positiv faktor som CV-lös rekrytering för med sig är att man skjuter upp den där magkänslan som är så lätt att falla offer för som rekryterare, vare sig man vill eller inte. Att initialt undvika en kandidats CV innebär att denne inledningsvis har en chans att vara anonym – vilket i sin tur eliminerar risken att rekryteraren agerar fördomsfullt baserat på utseende, namn, ålder, utbildning eller dokumenterad erfarenhet. 

Ett alternativt tillvägagångssätt

Givetvis behövs det en stor dos planering innan man byter strategi och slutar att använda CV i en rekryteringsprocess om det är vad man gjort tidigare. Här kan en god grundtanke vara att man börjar med att försöka skjuta upp användandet av CV så långt som möjligt. Nu tar vi en närmare titt på vilka alternativ som finns. 
 

Screening är ett samlingsnamn för de tester som används tidigt i en rekryteringsprocess. Det innebär att du sätter upp en mall eller ett ramverk för att snabbt avgöra vilka som direkt kan uteslutas ur rekryteringen och vilka som är kvalificerade nog att tas vidare till nästa steg. Så här kan ett ramverk se ut. 
 
I det första steget är det möjligt att istället för CV använda sig av ett antal urvalsfrågor som tydligt visar på om kandidaten uppfyller de skallkrav ni satt upp för aktuell tjänst. Här kan du såklart ha med frågor du annars skulle ha scannat CV:t efter, som till exempel högskoleutbildning eller arbetslivserfarenhet.  
 
I ett nästa steg, för att ytterligare kunna gallra kandidater, kan det vara effektivt att använda sig av arbetspsykologiska tester (också kallade kandidattester): 
 
- Arbetsprov är ett bra sätt att ta reda på vad kandidaten besitter för faktiska kunskaper. Dessa tester går enkelt att anpassa till en mängd olika roller inom verksamheten 
 
- Färdighetstester mäter kandidatens förmågor. Det kan till exempel handla om att mäta den logiska slutledningsförmågan eller språkliga färdigheter. Här behöver ni vara noggranna med att det är certifierade tester som ni använder er av.  
 
Personlighetstester tar reda på vilka kompetenser kandidaten besitter. Här kan ni ta reda på om kandidaten passar in i den kultur ni har inom  verksamheten, hur hen kompletterar de potentiellt nya kollegorna och hur hen kan komma att reagera i olika situationer som uppstår. Ett bra sätt att lära känna en kandidat lite djupare, helt enkelt. 

Vill du läsa mer om användandet av tester i rekryteringsprocessen kan du göra det i det här blogginlägget

Rekryteringsverktyg förenklar CV-löst rekryterande

Givetvis möjliggör användandet av ett gediget rekryteringsverktyg den CV-lösa processen. Genom automatiseringar för screening, mallade arbetspsykologiska tester och ramar för kompetensbaserad rekrytering har du en god grund för att så gott som helt eliminera CV-granskning och magskänsla och istället vara säker på att kompetens verkligen går först. 

 

Ladda ner köpguide för rekryteringssystem

Publicerat 2020-01-30

Ämnen: ReachMee, Tester, Fördomsfri rekrytering, rekryteringsverktyg, CV-lös rekrytering

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla