<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Videointervju på intåg som urvalsmetod

Videorekrytering och videointervju har varit på tal på senaste tiden som en ny metod för att effektivt sålla kandidater i en rekrytering. I Finland används video flitigt av såväl myndigheter som butikskedjor, men fenomenet är fortfarande relativt nytt i Sverige. Vi tittar lite närmare på vad videointervju är och hur det kan fungera som urvalsmetod i en rekryteringsprocess.

Videointervju och videorekrytering, vi kollar närmare på vad du kan använda det till

Ska jag sluta träffa kandidater och bara intervjua via datorn?

Nej. Videorekrytering innebär att video används som ett verktyg under en rekrytering. Som alla andra urvalsmetoder är det viktigt att ha ett tydligt syfte för att få bästa möjliga effekt.

Videointervjuer är alltså ett typ av urval som helt enkelt går ut på att det rekryterande företaget spelar in tre eller fyra korta videos med frågor som inbjudna kandidater sedan får spela in sina svar till. Kandidaten har lyxen att kunna göra flera omtagningar, medan den rekryterande organisationen bara behöver lägga ner tid på att ställa frågorna en gång och kolla igenom svaren. 

Vad kan jag använda videointervju till?

Videointervju – alltså där kandidater får spela in sina svar på frågor, kan användas:

  • Istället för telefonintervjuer. Du slipper avsätta tid för att jaga reda på och ringa upp kandidater och du riskerar inte att missa någon viktig fråga. Spela in dina frågor, skicka till kandidater och vänta på att svaren trillar in.

  • För yrken som inte har stora krav på formella kunskaper. CV är bra för att rada upp utbildningar och tidigare arbetsplatser, men säger inte så mycket mer om en persons lämplighet för en tjänst inom kundtjänst, butik eller servering som fäster mer vikt vid personliga egenskaper. Här är videointervju till hjälp för att tidigt ställa frågor om hur kandidaten skulle hantera en viss situation.

  • Som ett kunskapsprov. Måste man kunna prata ett visst språk för tjänsten? Video gör att du enkelt kan undersöka grundläggande kompetenser eller be om svar för att snabbt avgöra om någon är kvalificerad för tjänsten eller inte.

  • För att hålla en första intervju. Det kanske är svårt att få till flera tider som den rekryterande chefen kan hålla intervju. För att spara på krutet till slutkandidaterna går det att ta en första intervju helt videobaserat. Kom ihåg bara att ha tydligt formulerade frågor, en tydlig mall för bedömning och att inte fråga för mycket! Då kan rekryterande chef sedan i lugn och ro kolla igenom alla videosvar när det finns tid.

  • För employer branding-syfte. Verktyg för videointervjuer tillåter oftast att företaget också kan spela in video som inte innehåller några frågor. Passa på att använda video för att presentera företaget, hur rekryteringen går till och vad jobbet går ut på. 

Nyttja alla fördelar med videointervjuer direkt i rekryteringsystemet

ReachMee rekryteringssystem har en integration med RecRight som låter dig skapa och genomföra videointervjuer i ett och samma system. Vill du veta mer om hur du förbättrar dina urvalsprocesser och förenklar kandidathanteringen? Boka en demo så visar vi dig hur.

Jag vill veta mer - boka demo!

Läs också:

Publicerat 2018-06-28

Ämnen: HR, Videointervju, urvalsmetoder

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla