<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Vinsterna med att köpa ett rekryteringssystem

Kanske har HR nämnt att de vill investera i ett rekryteringssystem? Eller så är du lite proaktiv och kollar upp vad det hela handlar om redan innan du fått frågan?

Oavsett anledningen är det här inlägget för dig som bättre vill förstå dig på HR:s synvinkel: varför ni borde köpa in ett system för att hjälpa till med rekryteringarna, och vilka konkreta vinster ni som företag kan få ut av det. 

Att rekrytera med Excel är som att sköta lager och logistik med post-it

Att rekrytera med Excel är som att sköta lager och logistik med post-it

Med all säkerhet använder ditt företag något typ av system för att klara administrationen, och med god anledning. Program, verktyg och system finns på plats för att hjälpa till med specifika uppgifter. Det underlättar administration och gör att flera kan arbeta ihop genom att hålla reda på information.

Inte övertygad? Föreställ dig att ert företag har ett stort lager där ni ska skicka ut ordrar till kunder och fylla på varor när saldot blir lågt. Ett logistikprogram hjälper till med att skriva ut adressetiketter, skapa plocklistor och gör det enkelt att beställa nya varor från olika leverantörer när det är dags att fylla på i hyllorna. Hade ni inte haft ett program till hjälp hade det här blivit smått kaos och garanterat skapat sura miner hos kunderna. Räkna med handskrivna lappar, oklarheter i överlämningen och ett par missade leveranser.

Att försöka hålla koll på utgående order och lagersaldo utan ett logistikprogram är rent ut sagt vansinne, och rekrytering fungerar lite på samma sätt.

Ett rekryteringssystem hjälper HR: 

  • Ha ordning och reda på kandidaternas information
  • Enkelt samordna med rekryterande chef
  • Snabbt och enkelt skapa och få ut annonser
  • Automatisera delar av administrationen t.ex. återkoppla till refuserade kandidater
  • Enkelt sköta regeluppfyllnad t.ex. företrädesrätt till återanställning och gallring av gammal data enligt GDPR

Inköp av rekryteringssystem är en investering du snabbt tar igen

Att köpa ett rekryteringssystem innebär att du betalar en licenskostnad på månads- eller årsbasis för att få använda lösningen. 

Räknat i kronor och ören tjänar ni enkelt in det ni betalar eftersom HR slipper en rad administrativa uppgifter som annars kommer med att utlysa en tjänst. Exempelvis: stötta chefer i att ta fram annonser och lägga upp dem, att samla in och gå igenom kandidaters ansökningar, att bolla vidare till rätt chef och att återkoppla till refuserade kandidater. 

Rent kvalitativt finns det en hel rad vinster på att använda ett system. Genom att ha ett gediget ramverk går det enklare att säkerställa en rättvis och bra process för att vaska fram guldkornen bland kandidater, öka nöjdheten bland sökande och med små medel säkerställa att de kandidater som rekryterande chef lägger ner tid på är högaktuella för tjänsten. Tänk också på att utan ett verktyg som stöd, kräver en god kandidatupplevelse mycket administrativt arbete.

Några områden som tjänar på att investera i ett system:

  • Ett system tar bort betungande administrativa uppgifter och friställer tid (och tid är pengar!) till andra viktiga HR-frågor
  • Snabbar upp rekryteringen och tillsätter rollen fortare genom att löpande sköta uppgifter; exempelvis att registrering av ansökningar inte är beroende av att en viss person har tid och möjlighet
  • Ni rekryterar oftare än ni tror: vikarier, sommarpersonal och vissa tjänster har en tendens att utlysas år efter år – något som tar tid och resurser från HR för att driva

Några kvalitativa vinster:

Så kan ett system hjälpa era rekryteringar – boka en demo

Vill du höra mer om hur ReachMee rekryteringssystem kan vara till hjälp? Hör av dig till oss eller begär en demo så diskuterar vi gärna mer om vilken rekryteringslösning som passar er bäst.

Boka demo

Läs också:

Publicerat 2018-05-29

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla