<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Watson hjälper kandidater och medarbetare att hitta rätt

En robot som rekryterar? I ett tidigare inlägg gick vi igenom rekrytering med hjälp av datorintelligens och algoritmer. Där skrev vi bland annat om varför du inte ska vara orolig för att bli utbytt mot en robot men också hur du kan använda data och AI för att förbättra ditt rekryteringsarbete. För en tid sen fick vi finbesök från IBM som berättade mer om just AI och kommande innovationer för rekrytering och HR. I det här blogginlägget har vi sammanfattat deras presentation och tankar på ämnet. 

Watson hjälper kandidater och medarbetare att hitta rätt

IBM kom på besök

I slutet på februari hade vi nöjet att få besök av tre representanter från IBM. Tillfället var en av ReachMee:s interna utvecklingsseminarium där vi får lyssna på andra företag och branschledande personer för att få nya kunskaper och inspiration. IBM:arna var på plats för att berätta om olika verktyg som de har utvecklat för sin stora personalstyrka på drygt 400,000 personer runtom i världen. 

Vi fick höra om hur de redan i början på 90-talet började genomgå en stor organisationsförändring. Från att arbeta i strikt hierarki öppnades det upp för nations- och teamöverskridande kommunikation och samarbeten. Inte en lätt uppgift med verksamhet i över 170 länder. Så, i och med förändringen till ett företag med medarbetarna i fokus har de lagt grunden för en rad spännande innovationer. Genom att själva utveckla och pilota en rad verktyg för internkommunikation, medbestämmande och coachning har de även vidareutvecklat vissa skapelser till produkter.

Några av de innovationer vi fick se mer av under presentationen var karriärcoachen och boten Myca, ett transparent intranät, samt AI-boten Watson, som har varit med i Jeopardy.

Watson är förstärkt (mänsklig) intelligens

Ett huvudämne för presentationen blev IBM:s tankar om det här med AI. Karl Dettner, Senior Technical Advisor, förklarade lite skämtsamt att många snabbt drar öronen åt sig så fort AI kommer på tal. Att tankarna springer iväg till 80-talets Terminator-filmer där den onda datorintelligensen tar över och förslavar mänskligheten. 

Här finns en önskan att helt styra bort från farhågan över så kallad artificiell intelligens och istället prata om augmented intelligence (på svenska: förstärkt intelligens) eller kognition. En dator kan med rätt programmering bli superduktig på att imitera aspekter av mänskligt tänkande. I dagsläget är det alltså inte frågan om att bygga robotar som kommer att ta självständiga beslut (med katastrofala följder för mänskligheten); det är bara frågan om att tolka information och ge rekommendationer.

Skillnaden på en algoritm och AI

Det tog lite förklarande av trion som var på plats för att förtydliga för oss som lyssnade vad de faktiskt menar med AI och vad det innebär.

En dator är superduktig på att processa information. Den kan enkelt se mönster och samband. Precis som människor, fast mycket snabbare och utan behov av att ta en paus. Det vi som människor kan göra är att kliva in och programmera den. Vi kan säga till den att gå igenom information och baserat på vad den hittar, utföra vissa handlingar. 

Som exempel har vi chattbotar, som du kanske sett när du besöker sidor där kundtjänst plötsligt ploppar upp i en liten ruta i webbläsaren. Du skickar in en fråga och får ett automatiskt svar med länk till var du kan hitta mer information eller se nya erbjudanden.

Det som händer är att boten reagerar på nyckelord, fraser eller kombination av båda och skicka dig ett lämpligt svar. Boten är inte självtänkande, det är en algoritm som utför handlingar baserat på vad programmeraren har sagt till den.

Det IBM har gjort med Watson och liknande ”kognitioner” är att lägga ytterligare mänskliga aspekter av tänkande: att förstå, resonera, lära och interagera. Med hjälp av feedback blir den mer träffsäker i sina bedömningar av vilka samband som finns, hur den ska tolka data eller vilka rekommendationer som är lämpliga.

Precis som ett barn utvecklas till att förstå mer komplexa ämnen och kunna förstå sammanhang lär sig denna förstärka intelligens.  

Och vad har allt det här att göra med rekrytering?

Med förståelse för vad AI och botar är kan vi nu ta en titt på några av de rekryterings- och HR-relaterade sakerna vi fick se: karriärcoachen, Watson i rekryterarroll samt möjligheterna till att automatisera delar av arbetet.

AI som avlastning för HR

Evelina Pärnerud, Senior Solutions Consultant, förklarade att AI kan vara till en stor hjälp för HR då den enkelt kan sortera och hantera stora volymer data, bidra till att skapa en personlig upplevelse för medarbetare och kandidater samt i förlängningen ge rekommendationer i situationer med komplicerat beslutsfattande. Hon påpekade att hela 66% av tillfrågade chefer och HR inom olika befattningar ser positivt på möjligheterna med AI.

Som exempel på att skapa personlig upplevelse visade hon IBM:s egna intranät. Här kan man koppla upp sig till Myca, My Career Coach, som är en självlärande bot som kan ge individuell karriärcoachning. Genom att ställa frågor eller skriva påståenden kan Myca ge rekommendationer. Till exempel kan svaret på frågan Hur blir jag chef? ge tips om IBM:s interna ledarskapsutbildningar.

Intranäten bjuder även på en liten modul där den anställda kan bygga upp en tilltänkt karriärsbana inom företaget. Med utgångspunkt för den nuvarande arbetsrollen får man sedan fram förslag på tjänster som kan vara ett lämpligt nästa steg. Förslagen baseras på medarbetarens profil (roll, erfarenhet, område mm) och inkluderar statistik om hur kollegor i liknande sits har valt att göra i sina karriärval.

Både Myca och att planera karriären är sätt att behålla medarbetare och låta dem utvecklas inom företaget istället för att riskera att de försvinner till andra organisationer när de vill gå vidare i sin karriär.

Watson Candidate Assistant är på plats för att hjälpa och vägleda jobbsökare

Watson, som vi nämnde tidigare i detta inlägg, är alltså IBM:s förstärkta intelligens. Ett område de har hittat användning för den är inom rekrytering för att hjälpa till att rekommendera anställningsbeslut samt att vägleda kandidater som vill söka jobb.

 

Gällande rekommendation för anställningsbeslut baserar det sig på stora datamängder, ett ämne vi skrivit om tidigare. Med hjälp av information är tanken att Watson kan ge råd om vilka kandidater som är bäst lämpade för jobbet – självfallet baserat på en fördefinierad profil och annan tillgänglig personaldata.

 

Än har inte denna funktion släppts för allmänheten, men det finns uppenbara ambitioner om att lyfta rekryterare och stödja dem i rekryteringsprocessen. Inte helt olikt det automatisering kan göra för att ta hand om delar av urvalsprocessen.

 

Ett ytterligare tillämpningsområde för Watson när det kommer till rekrytering är att vägleda jobbsökare. Du kan själv testa att söka jobb på IBM:s hemsida. För närvarande fungerar det bara för ansökningar på engelska, och baserat på ett uppladdat CV eller svar på frågor ger Watson förslag på lämpliga jobb att söka på IBM. För ett företag med hundratals lediga tjänster på många orter är det ett sätt att hjälpa kandidaterna hitta rätt roll.

Exempel på AI i stor skala, men hur blir det för små företag?

IBM har möjligheten att kunna utveckla och testa Watson och andra innovationer på en omfattande personalstyrka. Här gör det en stor skillnad i att underlätta för HR.

Än är det dock inte helt tydligt hur dessa uppfinningar ska gå att applicera på verksamheter som inte är lika omfattande. Ett företag på 500 anställda kan tänkas ha nytta, men för 100 eller 50?

Med all sannolikhet kommer IBM och andra organisationer med liknande lösningar att fortsätta förfina och utveckla tekniken så att den till slut kommer att kunna användas för mindre företag. Stora företag kommer garanterat att kunna dra nytta av flera olika verktyg som ger medarbetarna större möjligheter att själva coacha sig rätt, medan HR på små organisationer kanske får nöja sig med stöttning i ett fåtal aspekter.

Mer trendspaningar och nyheter

Är du intresserad av att ta del av fler trender och nyheter inom HR och rekryteringar? Då kan du prenumerera på vår blogg för att få artiklarna skickade direkt till din inkorg.

Jag vill prenumerera på bloggen

Läs också

Publicerat 2018-03-06

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla